10% sleva na nákup v min.hodnotě 500,-. Neplatí na již zlevněné produkty a značku Gluckskind. Kód Velikonoce platí do 1.4.2024

Merino v létě – neupečeme se v tom?

Merino v létě – neupečeme se v tom?

Snad všichni dokážeme ocenit přínos vlny v chladném období. Vlna v nás, stejně jako peří, vzbuzuje pocit hřejivosti, tepla, izolace. Ale co v létě? Opravdu se vlněné výrobky hodí i do teplého období?

My říkáme rozhodně ano.

Merino vlna má vskutku jedinečné vlastnosti. Mezi ně patří termoregulační schopnost, schopnost odvádět vlhkost a uzamykat ji uvnitř vlákna, antibakteriální vlastnosti, UV ochrana, tvarová stálost a pružnost. Všechny tyto vlastnosti z ní činí dokonalý materiál na výrobu funkčního oblečení.

Pružnost a tvarová stálost

 

Vlněné vlákno je velice pružné a pevné v tahu. To umožňuje vyrobit z něj opravdu tenkou nit, která se následně splétá do velmi tenkého úpletu. Takový úplet je velice tenký, lehký a prodyšný. Letní kolekce obsahuje výrobky vyrobené z úpletu gramáže 130-150 g/m2. Zároveň je takový výrobek tvarově stálý, pružný, neomezující v pohybu.

 

Schopnost odvádět vlhkost a uzamykat ji uvnitř vlákna

 

Vlněné vlákno má na povrchu šupinky, které se ve vlhku otevírají a umožňují vlhkosti prostupovat dovnitř vlákna. Tam je nasáta a uzamknutá, takže nedochází ke kontaktu s pokožkou. Vlna takto dokáže nasát až třetinu své vlastní váhy aniž by na povrchu působila vlhkým dojmem. Vlna také velmi rychle schne, takže i když je její kapacita pohlcovat vlhkost překročena, nadbytečná vlhkost je odvedena na povrch vlákna, kde velmi rychle uschne. Díky tomu, že nestudí, není potřeba ji převlékat.

 

Antibakteriální vlastnosti

 

Členitá struktura vlněného vlákna nevyhovuje bakteriím, které se na ní špatně množí. Díky tomu vlna po propocení nezapáchá, protože se na ní nepřemnožují bakterie rozkládající pot a způsobující zápach, jak to známe ze syntetických materiálů. Po nošení stačí oblečení nechat vyvětrat. Dětské oblečení dokonce nemusíte prát ani, když se stane malá nehoda. Věděli jste, že kontaktem lanolinu s močí dochází k výrobě mýdla? J

 

Termoregulační vlastnosti

 

Opět za to může strukturovaný povrch vlněného vlákna, které má v sobě četné vzduchové kapsy. A vzduch je nejlepší izolant. Od chladu i od vedra.

 

UV ochrana

 

Oblečení z vlny má přirozený UV faktor 30.

 

Takže směle do toho. Oblečení z tenkého merina využijete na turistiku, při nošení dětí i na běžné denní aktivity.

 

Vybírat můžete zde: Jaro léto