Klíč k výběru těch správných ponožek

Klíč k výběru těch správných ponožek

Také jsou u vás ponožky věčné téma? Byli byste nejradši, kdyby vůbec nebyly potřeba, protože táhnou, škrtí, stahují a vůbec? Začínají si vaše děti vybírat a odmítají nosit ty směšně úzké konfekční ponožky a už ani všichni členové tlapkové patroly to nespasí? Nebo vybíráte ponožky pro širokou nožku ploutvičku a zdá se vám to nemožné?

 

Stáli jsme před podobným problémem. A postupně jsme začali objevovat značky, které naše představy splňují. A tyto nabízíme i vám s tím, že prvotní výběr už jsme udělali za vás. Takže narozdíl od nás nemusíte mít plný šuplík nepoužitelných ponožek, které se po pár praních smrsknou na velikost tak legrační, že najednou nevíte, jestli jsou vaše, nebo pětileté dcery. Ani takové, které jsou sice 100% bavlněné a 100% volné, ale po dvou krocích vám z nich vyleze kotník, po dalších dvou krocích i pata a ke dveřím už dojdete bosi. I takové jsme koupili a vyzkoušeli.

 

Ale my vám chceme nabízet jenom to nejlepší. Vyzkoušené, ověřené a kvalitní výrobky. Proto vznikla sekce Barefoot (friendly) ponožek, kde ty nejlepší ponožky, které obstály v dlohodobém testu, nabízíme hezky přehledně a pohromadě.

 

Jaké kritéria podle nás musí splňovat barefoot (friendly) ponožky? 

 

  1. široká nestahující špička
  2. pružný a poddajný materiál, který neztuhne a nezmenší se po pár vypráních
  3. i když jsou ideálně ve špičce volné, drží na noze, nepřetáčí se

 

Děti jsou nejlepším ukazatelem. Pokud si tříleté dítě ponožku samo nedokáže obléknout, protože už od pohledu se mu tam pohodlně vejdou sotva 3 prsty, je to špatně. Ponožka by neměla nohu nijak utiskovat. Není to její funkce a není to potřeba. K tomu aby na noze držela a neshrnovala se, slouží elastická bandáž v nártu nebo nad/pod kotníkem. U chodidel s vyšším nártem bude pohodlnější ponožka bez gumiček v nártu, která by mohla zbytečně stahovat, otlačovat, pránit prokrvení. Naopak u nízkých nártů a úzkých chodidel je tato gumička výhodnější, aby se ponožka v botě neshrnovala a netvořily se puchýře.

 

Ideální šířka ve špičce by měla odpovídat šířce chodidla. Pružnost materiálu dovolí napnutí ponožky kolem chodidla, a jeho obejmutí. Určitě není dobře, když ponožka nesedí a je příliš volná, protože pak se může různě shrnovat a otlačovat. Neměla by být ale menší, protože pak pne a stahuje prsty k sobě. Ideální tak je cca šířka chodidla ve špičce.

F95426C9-7CF5-471A-AE1F-12D653EB4814

Na obrázku porovnání vyhovujících ponožek ve srovnání s jednou nejmenovanou značkou z konfekce. První ponožka má s přimhouřením obou očí šířku sotva 6 cm a to pozor - prý patří k těm širším na trhu a dokonce si je chválí jako široké a pohodlné. Tak ne, to opravdu nejsou. Značku vám uvádět nebudeme, vymyslíme jim krycí název. Co třeba Tancující křeček? :-)

 

Ostatní ponožky se šířkou pohybují od 7 do 8 cm při velikosti EUR 29-30 (19-20 cm délka chodidla).

Od Křečka směrem doprava:

Voxx Neoik (bavlna) - 7,4 cm

Trepon Bobik (bambus)  - 7,5 cm

Trepon Letadlo (bavlna) - 7,8 cm

Trepon Kevin (bambus) - 8 cm

Trepon Vlnka (vlna) - 8 cm

Joha (merino) - 7,3 cm

Janus (merino) - 7,3 cm

Surtex (merino) - 8 cm

 

Vidíte ten rozdíl? Pro úplnost dodávám, že všechny nafocené a změřené ponožky jsou ve stavu po vyprání po několika týdnech či měsících nošení, kdy prošly několika (hodně) pracími cykly na 40°C. Jejich rozměry se tak rozhodně liší od nových. Určitě se srazily, ale o to právě jde. Nechceme vám ukazovat nové zabalené ponožky. Chceme vám ukázat, jak budou vypadat a sedět po několika použití.

 

Jaké je tedy naše doporučení?

Na široké nohy, ploutvičky doporučujeme ponožky zn. Trepon, Surtex

Na úzké a normální nohy bude lépe sedět Voxx, Joha, Janus, Lasting

Na vysoký nárt zapomeňte na na Voxx a Surtex (gumičky v nártu), sáhněte po Trepon, Joha, Janus

Na celkově úzkou nohu a nízký nárt doporučíme Voxx

 

Potud tedy doporučení na základě anatomie nohy. Ale co materiály?

 

Bavlna - klasika, která se neomrzí. Bavlna je super, ne že ne. Je levná, má výdrž, je prodyšná, saje....na ponožky vždy v kombinaci s elastanem a polyamidem (ideál je 80 % bavlny)

Bambus - když chcete něco "lepšího". Bambus je strašně příjemný na dotek. Je velmi měkký, pružný, saje ještě lépe, než bavlna. Nevydrží ale tolik - ponožky se dříve zniční, prodřou (u malých dětí ne dříve, než z nich vyrostou, ale u větších dětí a dospělých je ta menší výdrž znát) Na léto ale rozhodně dobrá volba

 

Merino - přírodní, funkční materiál. Vlna odvádí pot bez toho, aby ho nasála. Velmi prodyšná. Nezapáchá. Antibakteriální. Na dlouhé treky a pobyt v přírodě nutnost. Pohodlí je zaručeno i při běžném nošení. Výborná termoregulace. Nevýhoda - nižší odolnost. Na zimu merino rozhodně potřebujete, o tom není vůbec diskuze. Během léta - jak kdo. Merino v létě doporučujeme, pokud se hodně potí nohy (rychle schne, nepodporuje růst bakterií a plísní), na treky a stanování, do lesní školky nebo pokud trávíte opravdu celé dny venku. Jinak si asi vystačíte s bavlnou a bambusem.