A jak se to pere?

A jak se to pere?

Možná už jste slyšeli, že údržba oblečení z merina nebo bambusu je příliš složitá a náročná. Nemusí to tak být. Resp., nemusíte si to dělat zbytečně složité....

 

Základní článek o praní a údržbe oblečení najdete zde: Jak prát merino, hedvábí, bambus a outlast? - Minimol

Navazující článek s tipy na přípravu lanolinové kůry zase zde: Lanolinová lázeň - pečujte o své merino - Minimol

 

Tentokrát se zaměříme na nejčastější mýty, pověry a praktické tipy v odstraňování skvrn. 

 

Pár slov na úvod

Pokud s funkčními materiály začínáte, nebo jste si pořídili prvních pár kousků, možná se vám zdá zbytečné těch pár kousků třídit a prát odděleně. U některých materiálů, jako outlast, nebo bambus to ani není potřeba. Tyto můžete směle prát s běžným prádlem na 40°C, jen se prosím vyhněte použití aviváže, která na žádné funkční oblečení nepatří, protože vlákno obaluje, zanáší a ničí jeho funkci. 

Merino doporučujeme prát odděleně a to na program vlna a v pracím prostředku na vlnu. Běžné prací prostředku totiž obsahují enzymy, které při dlouhodobém používání narušují strukturu vlněného vlákna. Toto se ztenčuje, láme, dochází k řídnutí úpletu, tvorbě dírek.

 

A teď k těm mýtům a pověrám

 

1. Omylem jsem (babička, tatínek, sousedka) vyprala merino s běžným prádlem. Je tedy zničené, nefunkční a na vyhození.

Jednorázové použití běžného pracího prostředku (např. Ariel, Persil, Jelen a pod.) v žádném případě nezničí vaše oblečení! Nemusíte si trhat vlasy, vystěhovávat aktivní babičku nebo tatínka, řešit rozvodové papíry ani plakat nad vypraným prádlem. Nic se nestane, pokud se to stane jednou, dvakrát, ani čtyřikrát. Není to cukrová vata. Takže klid, nádech-výdech.

Pokud se stalo, že se vaše merino připletlo do pračky k běžnému prádlu, zkontolujte, zda nedošlo ke sražení úpletu vlivem prudkého střídání teplot. To poznáte tak, že oblečení změní velikost, tvar, švy a zipy se pokroutí, při natažení úplet vrže nebo praská, je hutný, tuhý, nepříjemný. V tom případě se bohužel jedná o změnu nevratnou - sražený úplet nelze nijak napravit (více k tomuto tématu naleznete zde Merino z druhé ruky – na co si dát pozor? - Minimol).

Pokud se vám to děje častěji, zvažte pořízení odolnějších kousků s tzv. superwash úpravou. Jedná se o úpravu, kdy je vlákno pomocí moderních technologických postupů upraveno tak, že odolává změnám teplot i vyšším otáčkám při praní, některé kousky dokonce mohou i do sušičky. Vy tak budete více v klidu a zbytek rodiny také. Konkrétně se jedná o značky Joha, Janus, Hust and Claire, Celavi, Sensor, z ponožek pak mpDenmark, Voxx. Naopak se v takovém případě vyhýbejte značkám Cosilana, Engel, Disana - tito výrobci využívají velmi šetrné postupy pro úpravu vlákna, kdy si vlna zachovává v maximální možné míře přirozené vlastosti, včetně vysokého obsahu lanolinu. Na druhou stranu ale vyžadují šetrné praní a sušení. 

 

2. Žlučové mýdlo na skvrny na merino (bambus, outlast a pod) nesmí přijít, ničí vlákna.

Kolem žlučového mýdla se poslední dobou šíří jakási vlna internetové hysterie, která však nemá opodstatnění a vznikla pravděpodobně zkreslením a zkomolením základních faktů. Žlučové mýdlo opravdu obsahuje žluč (volskou, hovězí) a žluč emulguje (rozpouští) tuk. Vlněné vlákno je tvořeno bílkovinou, stejně jako vaše vlasy. Bílkovina a tuk jsou odlišné struktury. Žluč bílkovinu nerozpustí, stejně tak žlučové mýdlo nerozpustí merino a nerozpustí ani bambusové vlákno, to je zase celulóza.

Co žlučové mýdlo rozpouští dobře jsou právě mastné skvrny živočišného původu - stolice, pot, krev, dále pak některá rostlinná barviva - borůvky, jahody, víno a také olejové skrny a maz. Žluč byla k odstraňování skvrn využívána od pradávna, zejména na hedvábí a vlnu se používala samotná, nebo v kombinaci s mýdlem, lihem, čpavkem.

Žlučové mýdlo je tak první věc, po které saháme, pokud se stane nějaká nehoda. Skvrnu doporučujeme co nejdříve namočit do studené vody, potřít žlučovým mýdlem, nechat cca 15 minut působit a přeprat. V případě potřeby a u odolnějších skvrn je možné postup opakovat. 

 

3. Na merino nesmí přijít mýdlo ani nic co mýdlo obsahuje

Tak tady už nevíme, jestli se začít smát, nebo plakat. Mýdlo se používá na praní od pradávna, mýdlo tu bylo daleko dříve, než všechny super gely. Mýdlo je účiné, levné a přírodní. Možná proto některým firmám "nevoní". Kdo ví, co za tím stojí. My vás jen můžeme s vlastní dlouholeté zkušenosti ujistit, že mýdlo není škodlivina, které by bylo potřeba se vyhýbat. Mýdlo patří mezi běžné součásti pracích gelů na vlnu, po mýdle můžete sáhnout i ve chvíli, kdy prací prostředek po ruce nemáte (například na dovolené, na cestě). Nic si nepoškodíte a nic nezničíte. 

Některé prací prostředky na vlnu kromě mýdla obsahují i kyselinu mléčnou, je to kvůli úpravě pH protože vlna i hedvábí mají radši kyselé prostředí, než zásadité. Doporučujeme tedy tyto prací prostředky s upraveným pH, nebo podomácku můžete při praní v mýdle přidat panáka octu do máchání.