Lanolinová lázeň - pečujte o své merino

Lanolinová lázeň - pečujte o své merino

Merino je báječný materiál a skvěle se stará o to, abychom se cítili dobře za všech teplotních podmínek. Je teď na nás mu tuto službu oplatit a dopřát merinu výlet do lázní. Do lanolinových lázní.

 

Lanolinová lázeň není podmínkou nošení merino oblečení, avšak je velkým přínosem, když už se do ní pustíme. Jak pro oblečení, tak pro nás. Merino příze je přírodní materiál, který se vyrábí z ovčí vlny. Vlna je na ovcích přirozeně promazávána kožním tukem (stejně jako se mastí naše vlasy) a tím udržovaná v perfektní kondici. Jakmile se vlna odstříhne a zpracuje, začne být vlákno nechráněno před okolními vlivy. Lanolin, neboli ovčí tuk, je přírodní přípravek, kterým můžeme vláknu merina opět dodat na živosti a trvanlivosti. 

 

Příprava lázně je vhodná před sezónou (případně jednou za dva měsíce intenzivniho nošení a praní) a není vůbec složitá. Navíc si můžeme vybrat, zda budeme lanolinovat v ruce nebo v pračce. Úplně nejjednodušší způsob představuje již hotová lanolinová kůra, kterou stačí protřepat, odlít požadované množství na lázeň a postupovat podle návodu. Po této variantě sahám, kdykoliv potřebuji obnovit jemnost vlněného oblečení, tedy klidně ob jedno praní. Jako udržovací prostředek funguje velmi dobře.

 

Pokud máte čas a chuť věnovat se svému oblečení důkladněji, můžete si lanolinovou lázeň připravit doma. Výhodou je, že množství a sílu lázně si volíte sami.

 

Takže, co budeme na lázeň potřebovat?

 

Čisté a suché merino oblečení

Bezvodý lanolin (zakoupíte v lékárně pod označením Adeps lanae)

Dětský (ideálně přírodní) šampón

Velkou zavařovací sklenici s víčkem

Chňapky

Kyblík nebo pračku

Krok 1: Příprava Merino oblečení máme vyprané a suché. Suché merino nasaje více lázně než mokré, a tím i více lanolinu. Na každých pět kusů dospělého nebo deset kusů dětského oblečení nachystáme jednu čajovou lžičku lanolinu (vyzkoušejte, pokud necítíte na dotyk změnu, příště přidejte). Do zavařovací sklenice nalijeme asi ⅓ objemu horké (na dotyk vařící, ne vroucí) vody.

Krok 2: Směs lanolinu a šamponu Lanolin rozpustíme v horké vodě. Z mé praxe je nejlepší lanolin vložit do připravené zavařovací sklenice, sklenici zavřít a pomocí chňapek roztřepat do úplného rozpuštění. Jakmile je lanolin připraven, plave jako rozpuštěné máslo na hladině vody. Otevřeme sklenici a stříkneme dovnitř dětský šampon (dávka asi poloviční, než když myjeme dětem vlasy). Opět zavřeme sklenici a obsah roztřepeme. Výsledkem je mléčná homogenní tekutina bez hrudek.

 

Krok 3: Kyblík nebo pračka Nyní je třeba se rozhodnout, zda oblečení budeme prát v ruce nebo v pračce.

V ruce: Kyblík naplníme do poloviny objemu vodou přibližně 30 °C teplou (trochu chladí), přilijeme směs lanolinu a šamponu a důkladně zamícháme. Vložíme prádlo, pomačkáme a lehce zamícháme. Můžeme zatížit zavařovací sklenicí plnou vody, aby prádlo bylo potopené.

V pračce: Nalijeme směs do bubnu pračky, vložíme prádlo, zapneme program máchání, jakmile je prádlo celé mokré, pračku zastavíme. V lanolinové lázni můžeme nechat prádlo libovolně dlouho, avšak alespoň 20 minut. Někdo dělá lázeň půl hodiny, někdo nechá prádlo ve vodě celou noc. Můžete vyzkoušet sami, co vám a vašemu prádlu nejvíce vyhovuje.

Krok 4: Máchání a ždímání Jakmile uběhne námi zvolený čas, vodu buď vylijeme a prádlo jemně vymačkáme, nebo znovu spustíme pračku s nejnižšími otáčkami (většinou 800 ot/min). Prádlo je po lázni nutné vymáchat ještě v čisté vodě. Dejte pozor, aby voda měla stejnou teplotu, jako voda, kterou jste vylili. Merino nemá rádo teplotní šoky.

 

Krok 5: Sušení Oblečení vysušíme tak, jak jsme zvyklí při běžném praní.