S dětmi na horách I.

S dětmi na horách I.

 

 

Hory jsou krásné....a s malými dětmi obzvlášť. Ale chce to nepodcenit přípravu.

 

Bývaly časy, kdy jsme po práci chytli lyže, boty, rukavice a lahev rumu a za hodinu jsme byli na svahu na večerním lyžování....

 

A jsou časy, kdy po dvou hodinách stále ještě stepujeme na parkovišti a přemýšlíme, kam boby, kam saně a kam všechno ostatní vybavení které vůbec, ale vůbec nepotřebujeme, ale je dobré ho mít, kdyby náhodou. Je to jiné. Ale může to být krásné :-)

 

Na hory s dětmi vyrážíme každý rok. Bagáž se snažíme postupně redukovat (což děti úspěšně sabotují). Co ale nikdy nesmí chybět, je kvalitní zimní oblečení. Chcete si z dovolené na horách odvážet fotky prvních lyžařských pokusů. Fotku největšího sněhuláka, kterého jste kdy postavili. Fotku nejvyššího kopce, kam jste ve vánici vyšplhali. A opravdu nechcete, aby vám tyto fotky a vzpomínky kazily zimou zkřivené obličeje plné slz od promrzlých prstíků. Kňouravé prosby o návrat do chaty po každé půl hodině venku, nebo skrz naskrz promočené oblečení po chvilce zimních radovánek.

 

Víme, je to drahé. Kvůli týdnu na horách....Ale za ten týden už jste zaplatili mnohonásobně víc (ubytování, cesta, základní lyžařská výbava) a nechcete odjíždět s pocitem, že to byl nejhorší týden v roce. Chcete si ho užít a chcete, aby si ho užili i vaši blízcí.

 

Následující řádky tedy věnujeme základním kouskům spodního oblečení, které vašim dětem dokáží pobyt venku v zimě podstatně zpříjemnit.

 

Základní výbava

 

Ponožky

 

pokud byste měli dětem na hory koupit jen jednu jedinou věc, ať jsou to kvalitní vlněné ponožky. Za cenu jedné zastávky v bufetu pod sjezdovkou pořídíte dětem teplé a suché nožky. A to se vyplatí.

 

Pro malé lyžaře doporučujeme teplé lyžařské ponožky Lasting. Ponožka nejen, že krásně hřeje, ale skvěle drží na noze, neshrnuje se, zabraňuje otlakům. A nebojte, i kdyby lyže nezaujaly, ponožky využijete i do sněhulí, na brusle a možná vydrží i na příští rok.

 

 

Pro nejmenší, bobisty, koulisty i nošence, doporučujeme výběr ponožek také nepodcenit. Velkou službu udělají huňaté vlněné ponožky od firmy Janus, nebo novinka v našem sortimentu, ponožky od MP Denmark s 80% vlny v hřejivé froté  úpravě. Pokud chcete ještě něco navíc pro své nejmenší, hřejivé punčošky budou jasná volba.

 

A proč vlněné? Protože žádný jiný materiál to tak dobře neumí. Protože vlna hřeje i mokrá (spocená). Protože vlna je přirozeně antibakteriální. Protože vlna je přírodní, prodyšná a napomáhá termoregulaci. A proto ovce v Andách akryl nenosí ;-)

 

Kukla

 

Čepice je sice fajn věc, ale taková kukla, která chrání celý krk a dá se do ní schovat i brada je proti zimní fujavici úplně nejlepší.

 

Pro malé i větší lyžaře máme v nabídce lyžařské kukly Lasting. Jejich jednovrstvé merino s plochými švy, střihem kryjícím čelo i bradu a super jemným merinem jsou náš jasný favorit pod lyžařskou helmu.

 

Pro nejmenší tu máme zimní ledoborec - dvě vrstvy huňatého vlněného flísu, super jemného a velmi hřejivého - zimní kuklu Joha

 

 

Zde bychom základní seznam nezbytností uzavřeli. Ano, my toho na hory vozíme daleko víc. Ano, i všechny další merino vrstvy se vám mnohokrát oplatí. Ale pro ty, co zatím žádný funkční kousek ve svém šatníku nevlastní - zkuste alepoň ty ponožky. Litovat nebudete.