Jak obléknout děti na lyže?

Jak obléknout děti na lyže?

S dětmi na hory. Jak oblékat děti na lyže?

 

Zimní radovánky na horách…kdo by se na ně netěšil.

 

Ale co když se radovánky změní v malou noční můru, protože Mamíííí mně je zima! Mamííí já se potím. Mamííí mně mrznou nožičky!

 

Pokud máte v plánu na svahu strávit celý den a pobyt venku si s dětmi náležitě užít, rozhodně doporučujeme nepodcenit přípravu. Základem je kvalitní funkční oblečení, které dítě ochrání před vrtkavým počasím a zároveň mu umožní užít si pobyt venku naplno. Vezměme to od začátku.

 

1. funkční vrstva přímo na tělo

 Zapomeňte na bavlnu v jakémkoliv množství. Při aktivním pobytu venku se děti rychle zahřejí, zapotí a mokrá bavlna na těle pak velmi nepříjemně studí. Pro rekreačně sportovní aktivity je ideálním materiálem vlna merino. Prádlo z jemné ovčí vlny krásně hřeje když je potřeba, odvádí pot od těla a ani mokré nestudí.

 

Vlněné ponožky jsou základ. Zmrzlé prstíky dokáží pobyt venku značně otrávit. Lyžařské ponožky od firmy Lasting nejen že krásně hřejí, ale navíc zabraňují otlakům z lyžařských bot.  A ani menší děti neošidíme, vlněné ponožky se vyrábí již od novorozeneckých velikostí.

Lyžařské ponožky nikdy neberte větší aby vydržely. Shrnutá ponožka nadělá v lyžácích paseku již během pár minut a fakt chcete zbytek pobytu léčit otlaky nebo puchýře? Když jste za koupi nebo půjčení lyžařského setu dali několik tisíc, ty 2 stovky za padnoucí ponožky už se ztratí.... Stejně tak nedoporučujeme lyžovat v klasických, i když merino ponožkách. Jejich lem totiž končí přesně v tom místě, kde se při správném lyžařském stylu opírá holeň do boty. A kde je pod kůží rovnou kost. A kde to fakt bolí, když tam něco tlačí. AU

 

Takže kvalitní a padnoucí lyžařské ponožky jsou základ. Pokud si kladete otázku, zda legíny do ponožek, nebo na ně, tak C je správně - legíny vyhrnout pod koleno, nad okraj lyžařské boty a v botě opravdu nechat pouze lyžařskou ponožku.

 

Termoprádlo – pro aktivní starší děti volte merino triko a legíny nižší gramáže. Při pohybu se zahřejí a nechceme, aby se na svahu svlékali vedrem. Velmi se nám osvědčily sety od firmy Sensor, které jsou velmi jemné a příjemné a navíc mají pro děti lákavý design.

U menších dětí, které jsou spíše statické, volíme střední a vyšší gramážbody a legíny (punčocháče) a případně přidáme o vrstvu více (lehkou funkční mikinu, silnější merino triko).

 

Kukla/čepice. My preferujeme kuklu. Pro lyžaře tenkou jednovrstvou s plochými švy, které netlačí. Ideální materiál je opět merino. Lyžařská helma je sama o sobě vyteplená, ale kukla zakryje i krk a mimo jiné zabrání vniknutí sněhu za krk při pádu, nebo při koulovačce. Lze kombinovat i s nákrčníkem jako extra ochranou, rozhodně zapomeňte na šálu, která se v kombinaci s vlekem a okolními lyžaři může stát velmi nebezpečnou záležitostí.

 

2. zateplovací vrstva

 

Pokud jsme jako první vrstvu zvolili funkční materiál, pokračujeme s ním i v další vrstvě. Teplákovka nám moc tepla nepřidá a navíc nasákne pot. Pro aktivní starší děti volíme tenkou mikinu z merina, nebo tenkou mikinu z technického funkčního materiálu (polyamid, polyester). Stále máme na paměti, že děti se budou venku převážně hýbat a nechceme, aby se nám zpocení svlékali. U menších dětí zateplujeme více, např. silnější mikina, vlněný svetr.

3. Ochranná vrstva

 

 Poslední vrstvou je lyžařská bunda a kalhoty, nebo kombinéza. Kombinéza je velmi praktická zvláště u malých dětí (méně u odplenkovaných holčiček, ale i to se dá při troše cviku zvládnout). U větších dětí zpravidla volíme oddělenou bundu a kalhoty. U obojího dáváme přednost praktičnosti před líbivým designem.

 

Bunda, kalhoty ani kombinéza nesmí omezovat v pohybu. Bunda musí být dostatečně dlouhá, aby se nevyhrnula ani při zvednutí rukou. Kalhoty musí mít nabíraná kolena a vysoký pas. U obou oceníme gumičky zabraňující vniknutí sněhu (vnitřní sněhový pás u bundy, dvojité nohavice u kalhot, u malých dětí oceňujeme gumičku na nohavicích, která se provlékne pod botu a zabraňuje vyhrnutí nohavic.

Základním parametrem kvalitní ochranné vrstvy je voděodolnost. Raději jednu kvalitní, než dvě laciné. K čemu vám bude, že máte na chatě náhradní, když se dítě zmáčí na svahu….kvalitní lyžařské vybavení nikdy není problém po sezóně prodat a stejně tak se dá i výhodněji pořídit z druhé ruky.

Rukaviceopět vybíráme s ohledem na nepromokavost. Palčáky více hřejí a u menších dětí jsou nutností. U větších dětí volíme prstové rukavice, které nesmí být příliš těsné. Ideální je, pokud se do silných rukavic vlezou ještě tenké pletené (ideálně tenké merino) prstové rukavice. Taková kombinace je do velkých mrazů a zaručí teplé prstíky i při teplotách hluboko pod nulou. V teplejším počasí sice mohou teplé rukavice hřát až příliš, ale dětem nikdy nedovolte lyžovat bez nich. Kromě zateplení totiž poskytují také ochranu před ostrým sněhem a hranami lyží. Lépe pod svahem rukavice sundat a ruce vyvětrat. 

 

V žádném případě nepodceňujte bezpečnost na sjezdovkách. Dětem (ale i dospělým) patří na hlavu helma a to během celého pobytu na svahu. Lyžařské oblečení volte výrazných barev, případně doplňte o reflexní vestu při špatné viditelnosti. Naučte děti hned od začátku pravidla chování na svahu a důrazně dbejte na jejich dodržování. Co se v mládí naučí, bude pro ně automatické i později, kdy je nebudete mít pod stálým dohledem. A pro všechny případy si do mobilu stáhněte aplikaci horské služby  V případě nehody ušetříte drahocenný čas a pomoc přivoláte stisknutím jediného tlačítka, které zároveň i odešle vaši aktuální polohu.

 

PS: po velmi čerstvé zkušenosti doporučujeme při lyžování v zahraniční 1. zajistit si vhodné připojištění (transport vrtulníkem je velký zážitek, bez připojištění ale dost drahý), 2. uložit si do telefonu aktuální čísla nouzového volání. Protože 112 není až tak mezinárodní (ani u nejbližších sousedů)

 

Přejeme krásný pobyt na horách....i s dětmi.