Minisérie o vlně - 2. díl, úplety

Minisérie o vlně - 2. díl, úplety

 

Materiál je vlna merino pocházející z ovcí, jak jsme si zopakovali v předchozím díle našeho miniseriálu. Přestože je materiál stejný, tedy 100% merino, nebo merino s různým podílem dalších příměsí, může se lišit způsob zpracování nití do úpletu, což dá výsledné látce rozdílné vlastnosti.

 

Merino vlna se zpravidla plete. Vzniká tedy pletenina – úplet.

 

 

Úplet se dále dělí podle zpracování na různé podkategorie. U merina se nejčastěji setkáme s tzv.

Jednolícním úpletem (single jersey) – zpravidla velmi tenké, lehké a relativně pružné úplety. Na látce rozpoznáte rub a líc. Takový úplet zpravidla nemá tendenci žmolkovat, je na omak hladký.

 

Oboulícním úpletem (double knit) – silnější, těžší úplety, obě strany látky vypadají stejně. Jsou pevnější, drží tvar. Oboulícní úplety se dále dělí na:

 

 

Interlok (interlock) – hladká struktura, obě strany úpletu jsou stejné, pevný, drží tvar, méně pruží do šířky i na délku. U tohoto způsobu zpracování se častěji setkáváme s náchylností na vytahávání oček (typicky při kontaktu se suchým zipem)

 

žebro (fine rib) – žebrovaná struktura, materiál je na povrchu strukturovaný do „copánků“. Velice pružný do šířky, pevnější do délky, prodyšný, není náchylný. Nošením povolí do šířky, ale po vyprání se opět stáhne. Velmi oblíbená struktura pro výrobu spodního prádla - oblečení se krásně přizpůsobí na těle, zároveň v podstatě bezúdržbová.

žakár (jacquard) – žakárová technika umožňuje vyplétání vzorů pomocí různě barevných nití. Žakár zpravidla nejméně pruží do délky i do šířky, často se do vláken přidává polyamid pro zpevnění. Žakárový úplet se často kombinuje s jinými druhy úpletu, nebo se používá jen do aplikací.

 

 Kromě výše zmíněných způsobů pletení rozeznáváme další úpravy vlny, které podmiňují vlastnosti výsledné látky.

 

Můžeme se tak setkat s počesaným úpletem (brushed wool), který má z jedné strany chloupek, používá se zpravidla na mikiny, tepláky, dále fleesem - chloupek z obou stran, vařenou vlnou - vlna byla cíleně sražena, je pevnější, teplejší, neprofoukne, vlněným froté - z jedné strany jsou smyčky atp.

 

vlněný flees (nahoře) a vlněné froté (dole)