Barvení vlny - 3. díl

Barvení vlny - 3. díl

První pokus s barvením vlny jsme provedli již před 3 roky. Tehdy jsme triko, které by jinak skončilo někde na dně komínku "na doma" vrátili zpět na výsluní oblíbených kousků. 

Blog: Barvení vlny

 

Druhý pokus jsme uskutečnili loni a životnost trika tak prodloužili o další sezónu.

 

Blog: Barvení vlny- 2.díl

Letos jsme triko vzali do parády znova. 3 roky nám věrně sloužilo a bude sloužit ještě dále. Před odchodem do nové rodiny jsme mu dali nový nátěr.

 

Preference růžové se za ty roky nezměnila, takže barva byla jasná, pouze osvěžit. Druhé triko patří milovníkovi zelené :)

 

Návod je opět velice jednoduchý. Po minulé zkušenosti jsme rovnou zvolili barvu na vajíčka. Volte tu, se kterou máte dobrou zkušenost. My jsme napřed obarvili dvě plata kraslic a zbytek barev ještě využili při barvení trika. Barevnost je opravdu vydatná. Barvu jsme ohřáli na 40°C, vložili trika a nechali do vychladnutí zcela ponořené. 


 

Z barvící lázně jsme trika rovnou ponořili do octové lázně pro zafixování barev (4 lžíce octa do cca 2 dl vody) a pak vymáchali. Napřed mácháme v čisté vodě, pak ještě alespoň dvakrát v prostředku na vlnu. Nakonec doporučujeme použít lanolinovou lázeň.

 

Výsledný odstín se po uschnutí ještě změní, nelekejte se ani barevných map, často po jsou způsobené jen vodou a po uschnutí zmizí.

 

A takhle to dopadlo. Nějaké drobné nedostatky v rovnoměrnosti barev tam jsou, nám nevadí. Asi by bylo lepší použít větší množství vody při barvení aby triko nebylo tak zmačkané, ale spíše v barvící lázni plavalo. Nebo naopak lze použít batikovací techniky. Fantazii se meze nekladou.