Vrstvení - jak se oblékat co nejméně a získat z toho co nejvíce?

Vrstvení - jak se oblékat co nejméně a získat z toho co nejvíce?

 

Není špatné počasí, je jen špatně oblečený turista, říkávala už moje babička. A měla jako vždy pravdu. Ale jak se tedy správně oblékat, abychom z minima vytěžili maximum?

 

 

Jistě to znáte. Funkční oblečení je drahé, děti rychle rostou, přece mu nebudu každou zimu kupovat 3 bundy, další na přechod jaro-podzim, pak něco na léto aby se nepotil....tlustou mikinu, tenkou mikinu, zateplené kalhoty, tenké kalhoty, nepromokavé kalhoty, kalhoty na lyže....atd atd.

 

Opravdu je oblékání taková věda? A když přijde na věc, venku se čerti žení a my stojíme před plnou skříní designových kousků - máme dítěti co obléct? A ocení děti další triko se spidermanem z licence nadnárodních společností, nebo za dvě až tři taková trika koupíte jeden funkční kousek, který dětem umožní o hodinu déle stavět sněhuláka, aniž by brečeli zimou? Rozhodnutí je na Vás.

 

My tvrdíme, že oblékání není věda a při správné volbě funkčního oblečení lze i ušetřit. Ušetřit místo ve skříni, ušetřit peníze a čas strávený na nákupech a ušetřit životní prostředí. Tak se na to pojďme podívat blíže.

 

 

VRSTVENÍ

 

Ano, základem jsou vrstvy. Pokud jste se právě orosili při představě, že vzdorovitého dvouleťáka navlékáte do páté vrstvy oblečení, zase tuhle představu smažte. Vrstvy jsou maximálně 3, jinak to celé ztrácí smysl. Volíme vrstvy tenké, funkční, abychom dítě neomezovali v pohybu. Právě pohybem se totiž vytváří teplo. A právě kvůli pohybu na čerstvém vzduchu podnikáme všechny ty výpravy. Nemá smysl dítě nabalit tak, že je mu každý pohyb na obtíž a takto nabalené dítě vystrčit na půl hodiny ven „provětrat“ v nehybné póze. Nechme děti chovat se jako děti – běhat, skákat v kalužích a do nekonečna běhat se sáňkami. K tomu jim poskytneme komfortní oblečení, které neomezuje v pohybu, nepřehřívá a nezadržuje pot.

 

První vrstva

Má za úkol odvádět pot a přebytečné teplo od pokožky, udržovat konstantní tělesnou teplotu a sucho. Protože když na sobě máte zpocené bavlněné nebo bambusové triko, bude Vám zima. A nebude Vám příjemně. A budete chtít domů.. Nehledě na to, kolik super funkčních věcí máte oblečených dále. První vrstva je tedy základ, na němž se nevyplácí šetřit. Tohle prostě neošidíte.

 

Vhodné materiály: Vlna, případně kombinace vlny a hedvábí.

Nevhodné: Nasákavé materiály - bavlna, bambus.

 

Při správné volbě první vrstvy máte už napůl vyhráno. O unikátních vlastnostech vlny jsme vás už informovali v dřívějším článku. I přesto se vyplatí si některé tyto přednosti zopakovat: termoregulační vlastnost, schopnost absorbovat velké množství vody bez pocitu vlhka, schopnost odolávat zápachu, samočistící schopnost. To vše vlna umí, tak proč toho nevyužít. Vlněné prádlo se nemusí příliš často prát - stačí jej nechat vyvětrat. Není tedy potřeba na každý den nový kousek, bohatě vystačíte s dvěmi tričky na celý rok. Stejně jiné za chvilku nosit nebudete.

 

Pro správnou funkci doporučujeme jako první vrstvu zvolit vlněné oblečení nižší až střední gramáže. Tenká vrstva se lépe přizpůsobí na tělo, je jemnější a příjemnější na nošení a poslouží po celý rok od jara do zimy. Při přechodu do vytápěných prostor pak není potřeba se převlékat.

 

K základním prvkům tak patří merino triko a legíny + ponožky, nebo merino punčochy. Ty jsou velice praktické obzvláště u malých neposedů.

 

Druhá vrstva

Druhá vrstva slouží k zateplení. Ale stále musí být dostatečně prodyšná, aby teplo a pot odváděný první vrstvou mohl postupovat dále od těla. Nejlépe poslouží opět vlna - vlněný svetr není relikvie z dob našich babiček, ale stále výborně poslouží a navíc dnes díky použitým materiálům odpadá nepříjemný kousavý pocit. Kromě klasické pleteniny je k dostání i pravý vlněný fleece. Jeho nevýhodou je složitější údržba (nelze prát v pračce). S výhodou se dá k zateplení využívat i kvalitní umělý fleece (polyester). Naopak se zcela vyhněte různým „chlupatkovým“ mikinám a overalům, které nedýchají a výsledkem je spocené, ale zmrzlé dítě.

 

Nezapomínáme na pokrývku hlavy - u dětí je hlava k poměru k tělu velká a právě tudy odchází velké množství tepla – až 30%. Děti se zároveň na hlavičce více potí, a proto volíme prodyšné materiály, aby pot mohl odcházet a dítě se nepřehřívalo. Pokud zvolíme příliš teplou a nepropustnou čepici, dítě se bude na hlavičce přehřívat, zpotí se, bude mu to nepříjemné a čepici si sundá. Kombinace zpocené hlavy a studeného větru je cesta k nachlazení. Proto volíme raději čepici tenkou, z přírodních materiálů, která dítěti nevadí a není nepříjemná. Velmi vhodné jsou kukličky, které zakrývají i krk ale neomezují nijak v pohybu. Odpadají tak nepříjemné šály, které dítě zafixují v nehybné robotické poloze a navíc všude překážejí.

Vhodné materiály: vlna (ať už ve formě pleteniny, nebo vlněného fleece), kvalitní PES

Nevhodné materiály: nasákavé materiály (bavlna), neprodyšné materiály (microPES)

 

Teplá mikina z merino vlny Vás překvapí svou hřejivostí. Oceníte prodloužený střih, stojáček u krku a skvělé termoregulační vlastnosti, které Vás nenechají na holičkách

 

Třetí vrstva

 

Chrání před nepříznivými povětrnostními podmínkami (deštěm, větrem), zajišťuje mechanickou odolnost.

Zatímco první dvě vrstvy se od podzimu do jara nemění, třetí vrstvou zajistíme obranu proti aktuálním povětrnostním podmínkám a dodatečné zateplení v zimě. Opět se na trhu setkáme s nepřeberným množstvím materiálů a vzorů. Při výběru bychom neměli zapomínat na podmínku prodyšnosti (odvedený pot musí dále postupovat), zároveň by tato vrstva měla být odolná proti dešti a větru. Doporučujeme moderní membránové oblečení, při výběru si všímejte uváděných parametrů prodyšnosti (parametr voděodolnosti většinou není rozhodující pro každodenní využití).