Proč merino oblékáme i v létě?

Proč merino oblékáme i v létě?

 

Kdo by se po dlouhé zimě netěšil na jaro, na sluníčko, na výlety. Na období, kdy nemusíte řešit vrstvení, navlékání, chlad. Často ale stačí jedna procházka za teplejšího slunečného počasí, aby nás ujistila, že funkční oblečení má své výhody i v teplejších částech roku.

 

Co je to vůbec funkční oblečení? Oblečení vyrobené z funkčních materiálů. Od takových materiálů očekáváme, že dokáží reagovat na tělesnou aktivitu člověka a pomáhají odvádět pot, poskytují tepelný komfort, rychle schnou, zkrátka nějakým způsobem vylepšují náš komfort. Mezi funkční materiály řadíme nejrůznější polymery, tedy vlákna vyrobená z ropy. Jejich použití v textilním průmyslu je otázkou posledních několika desítek let a těší se oblibě u vrcholových i rekreačních sportovců.

 

My vrcholové sportovce neoblékáme. Oblékáme miminka. A dětská pokožka je velmi citlivý orgán, který si zaslouží zvýšenou ochranu.  Takže jsme se rozhodli do polymerů naše děti neoblékat. Bavlna je po většinu roku fajn. Nic proti ní. Ale merino* je prostě lepší.

 

Výhody oblečení z merina:

  • Vlhkost uzavírá uvnitř vlákna, na omak zůstává suché
  • Reaguje na změnu tělesné teploty a vlhkosti
  • Vlhké nestudí
  • Velmi rychle schne
  • Odolává zápachu a nepodporuje růst mikroorganismů
  • Poskytuje přirozenou UV ochranu

 

Oblečení z merina se vyrábí v různých gramážích, které předurčují jeho použití v teplém, nebo chladném období roku. Obecně platí, že tenké merino využijete i v zimě, ale naopak nejspíše ne.

 

Merino je velmi příjemný a funkční materiál, ale jeho nevýhodnou je menší mechanická odolnost. Slabé merino bude vždy náchylné na prodření, zatrhnutí, prošoupání. Proto se ke slabému merinu velmi často přidává hedvábí. Hedvábí je naopak velmi pevné a odolné a umožňuje vyrábět neskutečně tenký materiál, který ale dokáže odolávat běžnému používání a to po velmi dlouhou dobu.  Výsledný materiál je tenký, relativně odolný, jemný, funkční a přírodní.

 

Oblečení z merina nebo z merina s příměsí hedvábí využijete všude tam, kde dochází k nadměrnému pocení. V autosedačce, v kočárku, při nošení dětí. Mokrá záda nejsou příjemná nikomu. Ani dětem, které to dokáží dávat hodně hlasitě najevo. Takový letní výlet, kdy studené a potem nasáknuté body převlékáte i několikrát denně, za hlasitého povzbuzování opruzeného batolete není nic, co si dáte do rodinného alba. Řešení může být nejezdit autem, netahat dítě v nosítku ani v kočárku. Anebo se na tyto aktivity jen dobře připravit.

 

OBLEČENÍ Z MERINA vhodné na léto

 

*Merino – vlna získávaná z plemena ovce Merino. Vyznačuje se svou jemností.