Sladké snění průvodce v lesní školce

Sladké snění průvodce v lesní školce

Ještě pořád je polovina ledna a já stále sedím u ohýnku, který jsem zmiňovala minule. Mé “noční můry” už dorazily a teď už jen spokojeně pokukuju po ostatních dětech – Eliška, Honzík, Mirďa…každý z nich je oblečený úplně jinak a všichni správně. Znám je dobře a vím, že jim bude celý den fajn. A jak tedy může takové zimní oblékání v lesní školce vypadat?

 

První poučkou, kterou slyšel snad každý, kdo byl někdy s dítětem venku, je vrstvení. A to platí! Beze zbytku!

1.Vrstva – podvlékací

Je důležité zvolit materiál, který přiléhá k tělu, dokáže zahřát a rychle od dětského tělíčka odvede pot. Mým favoritem na podvlékání je určitě merino vlna. Jedná se o přírodní materiál, který udržuje perfektní mikroklima. Pot rychle odvede, zahřeje a ani vlhká nestudí. Pro děti, kterým čisté merino vadí, se dá vybrat model s příměsí – umělým vláknem, bavlnou i bambusem. 

I čistě umělé vlákno je mnohem lepší než bavlna – když se dítě trochu zpotí, bavlna navlhne a už vlhká zůstane. V této části bych ještě velmi ráda zmínila materiál outlast – je důležité myslet na to, že se nejedná o termoprádlo v pravém slova smyslu. Mikrokapsule, ze kterých jen složený velmi rychle vyčerpají svou kapacitu a dál se chová jako běžné bavlněné triko. Bude prima do “obyč” školky, ale do lesní a na zimu ho příliš nedoporučuji.

Podle teplot můžeme zvolit “podvlíkačky” a triko s dlouhým rukávem nebo třeba pod triko přidat ještě tílko. Nespornou výhodou merina je, že vybíráme z různých gramáží a snadno člověk vybere tu nejlepší pro své dítě.

 

2.Vrsta – izolační

Na druhé vrstvě snad ani není co zkazit. Je možné sáhnout po fleecových produktech, oblíbených chlupatkách, merino froté mikině nebo třeba po merino svetru/merino fleece mikině ve velké zimě. Důležité je, aby se dítě i v této a dalších vrstvách mohlo volně hýbat. Oblečení nesmí být moc těsné, doporučuji mikinu brát spíše delší, aby se při každém pohybu nevyhrnovala. 

3. Vrstva – ochranná

Kombinéza, bunda a kalhoty – tady se nabízí spoustu možností. Někomu na zimu bude vyhovovat softshell s chloupkem uvnitř, někomu jen kalhoty s fleecem, jiné dítě potřebuje extra zateplení. Všechny produkty vrchní ochranné vrstvy by měla však spojovat jedna věc a to je membrána. Zajišťuje totiž nepromokavost. Membrány mají dva základní parametry – vodní sloupec a paropropustnost. Většina rodičů, které znám se hodně věnují vodnímu sloupci (čím vyšší, tím lepší) , ale druhý údaj pro ně není tolik důležitý. Za mě se velmi vyplatí mu věnovat pozornost – ovlivňuje totiž pocení dítěte a to, jestli se bude “vařit” – zkoušeli jste někdy uběhnout 5 km v softshellu? A umíte si to představit? Softshell je super a mám ho moc ráda, ale koukejte na oba parametry. 3000 na prodyšnosti je málo!

 

4. Doplňky

Ponožky – volte například zesílené merino. Nesmí nikde škrtit a musejí být dostatečně široké ve špičce.

Rukavice– na zimu jsou ideální dvoje – jedny merino prsťáčky a na ně zateplené palčáky nebo také prstové – když se dítě potřebuje napít nebo najíst nebo sebrat maličký klacík, nemusí mu mrznout prstíky 

Čepice – doporučuju merino kuklu nebo beraničku na suchý zip pod bradou.

Nákrčník – důležité je, aby byl dostatečně pružný. Dobře se oblékl, ale u krku neodstával.

 

5. Boty

Boty jsou kapitolou samy o sobě. Vždy záleží na rodičích a jejich preferencích. Někdo preferuje barefoot za každých okolností a jiný je rád za co největší teplo. Zároveň  platí, že boty jsou asi jedinou věcí u které si málokdo vyslechne názor průvodce a proto se ani já nebudu pouštět na tenký led. Prosím jen o membránu...

 

Závěrem bych chtěla zmínit, že i když dítě do zimy oblečete sebelépe a celé do merina je důležité, aby se hýbalo. Bez pohybu je v zimě zima! Proto se dětské oblečení dělá zpravidla volnější, nesmí pnout, nesmí dítě omezovat v pohybu. Malou bundu raději prodejte na bazárku a pořiďte včas novou. I když byla drahá a s vysokými parametry, pokud stahuje a vyhrnuje se, už svoji funkci neplní. Dětská bunda dosahuje až pod zadek, rukávy musí schovat celé ruce i když je dítě zvedne, kalhoty se v podřepu nesmí vyhrnovat.

 

Přečtěte si i názory maminek dětí z lesních školek a jejich zkušenosti s oblékáním. A nebojte se ptát svých průvodců na doporučení. Učený z nebe nespad....

Oblečení do lesní školky v praxi - Minimol

 

A také nezapomeňte do konce října uplatnit slevový kód lesniskolka :-)