Vyzrajte na aprílové počasí!

Vyzrajte na aprílové počasí!

 

Zima ještě pořádně neskončila, jaro ještě pořádně nezačalo. Tak bychom shrnuli březnové počasí, které střídá teploty jako na houpačce. A právě tyto teplotní výkyvy jsou nejzrádnější.

 

Chvilku svítí sluníčko – čepice letí dolů - pak studeně foukne a na jarní rýmičku je zaděláno. Jak ale oblékat, abychom co nejlépe vykryli velké teplotní rozdíly?

 

Odpovědí je – do funkčního oblečení. Oblečení je funkční tehdy, když dokáže odvádět pot od pokožky, při ochlazení zahřeje a při oteplení ochladí. Dokáže vyrovnávat teplotní skoky a pomáhá udržovat stálou tělesnou teplotu. Pokud jste si právě pomysleli, že to musí být nějaké super hi-tech oblečení, jste na omylu. Nejlépe v tomto ohledu funguje obyčejná stará dobrá ovčí vlna!

Už jste někdy viděli ovci třást se zimou? Anebo, celou zpocenou těžce oddychovat pod letním sluníčkem? My také ne. Ovčí vlna má úžasnou schopnost regulovat tělesnou teplotu pomocí otevírání a zavírání šupinek na povrchu vlákna. Jedná se o jakési mikroventilace, které umožňují odchod tepla, nebo jeho zadržení, podle potřeby. Díky tomu je ve vlněném oblečení stále dobře – ať vysvitne slunce, nebo je pod mrakem.

 

Pro výrobu prádla se používá nejjemnější ovčí vlna plemene merino – tato vlna má výrazně jemnější, tenčí vlákna, než nám známé ovce domácí. Pro ještě větší komfort a také pro zvýšení odolnosti se do vlákna přidává hedvábí, které dodává jemnost, odolnost, lesk a umožňuje vyrábět oblečení tenké, jako pavučinka, ale přitom odolné a funkční.

 

Oblečení ze směsi merina a hedvábí se nejlépe hodí pro období jaro/léto. Je velmi tenké, rychle schne, přitom mokré nestudí a nedráždí pokožku. Pokud ještě ve své výbavě nemáte tuto kombinaci, rozhodně ji doporučuji s upozorněním, že je velmi návyková.

Merino s hedvábím v létě využíváme všude tam, kde se člověk zapotí a v bavlněném nebo umělém oblečení by se necítil příjemně – do autosedaček, do nosítek a šátků, do kočárků. V jarním období ho využíváme jako první vrstvu na tělo, která se nám stará o odvod potu a udržuje pokožku suchou. Na něj vrstvíme tak, jak jsme zvyklí – mikinu, softshell. Merino s hedvábím si neodpočine ani přes zimu, kdy zastane funkci podvlékací vrstvy – nátělník. Je to tedy opravdu univerzální kousek, který toho hodně vydrží, ale vyžaduje minimální údržbu.

 

Praktické jarní tipy pro všechny věkové kategorie:

Miminko v šátku/nosítku: pokud máme společnou zateplovací vrstvu (nosící mikinu, bundu), oblékáme lehce, dost pravděpodobně se nám miminko spíše zapotí, než aby mu byla zima. Pozornost věnujeme zateplení hlavičkyčepice/nákrčník, nebo kukla a nožičkám – ponožky, capáčky. Volíme pohodlné kalhoty, které nikde netlačí a díky dlouhým nápletům se nevyhrnují. Velmi dobrou službu u malých dětí udělají merino punčošky- jsou pružné, neomezují prstíky a nemusíte řešit vyhrnuté kalhoty a ztracené ponožky. Pokud je miminko větší a vystrkuje ručky ven, přidáme mikinu, svetřík nebo teplejší triko.

 

Miminko v kočárku: Do fusaku oblékáme opět raději lehce. Je vždy lepší vozit rezervní deku pro případ ochlazení, než vyndávat zpocené, rudé dítě na jarní větřík. Funkční spodní vrstva zabrání nepříjemnému zapaření, na hlavu vždy patří čepička nebo kukla.

Chodec – zkoumal: Malé děti, které začínají objevovat svět na dvou nohou. Dvacet minut koukají na žížalu a pak…..pak do ní šťouchnou klacíkem. Pohybu ještě moc nedají, člověk spíše řeší, aby u toho zkoumání neumrznul. On sám, ne chodec-zkoumal. Tomu stačí relativně málo – tenké funkční vrstvy, které ho neomezují v pohybu. Doporučujeme tenké merino,funkční mikinu a softshellovou kombinézu nebo komplet. Na hlavu opět lehkou čepici, nákrčník, případně kuklu. Dobrou službu udělá i materiál Outlast.

 

Chodec - běžec: Softshellové oblečení je záchrana každé praktické maminky. Ale víte, proč si ho nikdo z dospělých nevezme na běhání? Protože se v něm fakt zapotíte. Pokud nemá parametry XY desítek tisíc prodyšnosti (a cenovku v obdobné výši), stačí i mírná pohybová aktivita a je v tom hic. O pogumovaném oblečení ani nemluvě. Praktická stránka se tak trochu bije s tou funkční – pokud se dítě zapotí, bude mu mokro, nepříjemno, začne se svlékat – ofoukne, nastydne. Snažíme se tedy volit lehké a funkční vrstvy, které pomůžou vykrýt velký rozptyl tělesné aktivity. Namísto bavlněného trika, které i lehce navlhlé studí, zvolíme funkční merino. Lehkou mikinu, tenkou čepici. Pamatujme, že hlavou odchází nejvíce tepla - u chdce-běžce je důležité, aby teplo mělo kudy odejít, takže namísto neprodyšných fleesových čepic volíme lehčí materiál. 

 

A nezapomeňte, že se nás můžete kdykoliv zeptat. Na FB, na e-mailu obchod@minimol.cz, rádi s výběrem poradíme podle našich nejlepších zkušeností.