6 největších chyb v oblékání dětí. Neděláte je také?

6 největších chyb v oblékání dětí. Neděláte je také?

Obléknout dítě není žádná raketová věda. Ale kdo z nás někdy netápal? Co určitě nedělat? Čeho se vyvarovat? 

 

1. Dvoje ponožky do bot (nebo ponožky+punčochy).

Dnes je zima, Béďa má trochu rýmu, tak mu dám radši dvoje ponožky, ať se kluk zahřeje….

Dvě vrstvy ponožek s velkou pravděpodobností přiškrtí krevní oběh a ubere místo v botě což dohromady vytvoří dokonalý podklad pro ledové nohy. Noha se nemá šanci dostatečně prokrvit, nemá dost místa pro pohyb, tak tuhne a mrzne.

Méně je více. Do bot patří právě jedna vrstva. Ponožky anebo punčochy. Do zateplených bot většinou stačí tenké ponožky z funkčního materiálu (ideálně merino vlny), která odvádí pot, vlhká nestudí a zaručí, že nohy neprochladnou. Do bot s tenkou podrážkou můžete přidat vlněnou stélku, nebo ponožky se zateplenou chodidlovou částí (opět ne oboje, boty pravděpodobně nebudou dostatečně vysoké, aby zbyl ještě prostor pro pohyb prstů). U nás najdete ponožky z merina, které kromě termoregulačních a úžasných funkčních vlastností mají ještě jednu nespornou výhodu: lze je prát v pračce :-) 

 

2. Chybějící čepice

Na čepici je ještě brzo, sama ji nenosím, tak co…

Hlava malého dítěte představuje v poměru k jeho tělu velkou plochu, kudy uniká vzácné teplo. Tento poměr hlava:tělu je výrazně větší u malých dětí, než u dospělého.

Dětem tedy čepice na hlavu rozhodně patří. Čepice nebo kukla, to je jedno, ale vybírejte tenké, funkční materiály (merino). Hlavou odchází velké množství tepla, ale také potu. Merino vlna umožňuje pot odvádět již ve formě páry. Pot se tak nesráží, hlavička se nezapaří.

 

3. Čepice sundaná z hlavy zpoceného dítěte

Čepici si pořád sundává, asi je mu vedro…

…a nebo mu nevyhovují umělé materiály, těsný střih, všitá cedulka. Důvodů může být 101.

U čepice ještě chvíli zůstaneme. Protože ji považujeme za jednu z nejdůležitějších součástí funkčního šatníku. U malých dětí volíme pokrývku hlavy téměř po celý rok (kromě nejparnějších dnů ve stínu). Určitě se vyplatí investovat do jedné tenké čepičky (kukly) na brzký podzim/jaro a jedné silnější (dvouvrstvé) na zimu. Merino má tu úžasnou výhodu, že je hřejivější, než akryl a prodyšnější, než flees (PES) a nenavlhne, jako bavlna. Merino je na hlavu prostě nej. Pokud máte pocit, že jste to dnes s vrstvami přehnali a dítěti je horko, raději svlékněte mikinu/ bundu, ale hlavu nechejte zakrytou.

 

4. Příliš mnoho vrstev a oblečení omezující v pohybu.

Mrzne, dám triko, tenčí svetřík, mikinu, pořádnou bundu, šálu na uzel, čepici do očí, sněhule, palčáky.

Dítě se pak sotva pohne, při pokusu zvednout klacík za země se vahou oblečení převrátí. A tak jen tak postává a mrzne. Protože pokud není pohyb, ani vrstvy to nezachrání.

Nevím, kde se vzala poučka oblékat dítěti o jednu vrstvu více, než dospělému. V mém případě to platí minimálně obráceně – postávajícímu dospělému alespoň o vrstvu více, než dítěti v pohybu. Volíme tenké vrstvy, které neomezují v aktivním pohybu – místo prošívané bundy stačí často softshell, místo silné polyesterové mikiny, stačí tenčí merino světřík. Opět platí, že čepice dokáže leccos zachránit, místo šály volíme raději nákrčník, nebo kuklu, která vyřeší vše v jednom.

 

5. Chybějící funkční vrstva na tělo

Tílko, triko, mikina…obyč bavlna....však nám to taky stačilo….

Stačilo. Stejně jako nám stačilo jíst pomeranče jenom na Mikuláše, cucat hračky z PVC a potit se v kousavém akrylovém svetru od tety Věry z Libočic.

Dnes už naštěstí máme jiné možnosti. Ovoce a zeleninu si dopřáváme několikrát denně, dbáme na certifikované a podnětné hračky a volíme oblečení, které je pohodlné, příjemné, není v něm ani zima ani vedro. Ostatně, trávíme v něm podstatnou část dne. Nepodceňujte hned tu první vrstvu. Body, tílko/triko legíny/punčocháče, ponožky. Právě ta dělá v komfortu a termoregulaci největší službu.

 

6. Zateplené dítě, ošizená maminka

Je to sice drahé, ale tomu našemu Kulihrachovi dopřeju. Sama to už nějak vydržím.

Jedna z nejčastějších chyb. Kulihrášek je sice v merinu od hlavy až po patu, ale co je mu to platné, když maminka po 20 minutách velí odchod z procházky, protože zmrzlé nohy, ruce, nos a vlastně celé tělo má maminka.

Pokud chcete dítěti dopřát plnohodnotný pobyt venku i v chladném období roku (což velmi chválíme, protože je to dobré na imunitu, koordinaci, posílení svalů a celkový rozvoj), musíte začít myslet i na sebe. Možná jste horalka tělem i duší a veškerou potřebnou výbavu máte od brzkých mladých let a neváháte ji použít. Možná jste ale přesný opak a pobyt venku jste v zimě za svůj dospělý život zredukovala na nutné minimum přesunu z/do práce, divadla, kavárny. Pak je třeba se dovybavit a nešetřit. Není levná varianta, která by posloužila stejně dobře, jako dražší. Nemá cenu to zkoušet a nadávat si, že jste zase zimu promrzly v kousku plastu za 250,-. Prostě na materiálu se ušetřit moc nedá. Merino vlna - je na čase si přiznat, že lidstvo za celý průmyslový věk nedokázalo vymyslet nic lepšího, než co ty ovce věděly už dávno. Že vlna je nej. Pokud s vlnou dosud nemáte zkušenost, vybírejte tenčí vrstvy z velmi jemného merina (je možné, že si na pocit tohoto materiálu na těle budete muset nejdříve zvyknout. Nátělník/triko a tenké legíny/punčochy plus nutné ponožky. Vlastně těmi ponožkami raději začněte....