Mol a jiní šatní škůdci - jak s nimi bojovat?

Objevili jste ve svém vlněném oblečení dírky? Možná vás jako první napadlo něco o nekvalitním materiálu, který se sám rozpadá. Ostatně, nikde není vidět žádný hmyz a jiné věci jsou netknuté....Pravda je, že šatní škůdce jen málokdy přistihnete při činu. Pojďte se s námi blíže podívat, na ty nejčastější.

Mol šatní

Pokud Vaše vlněné oblečení něco opravdu nesnese, tak kromě střídání teplot a oděru je to motýlek, který se jmenuje mol šatní a o jehož jednostranné lásce k vlně si dnes povíme.

 

Když jsme před pár lety vymýšleli název pro náš obchod zaměřený výhradně na oblečení z vlny merino, dlouho jsme nemohli na nic kloudného přijít. Oveček byl plný internet a chtělo to něco originálního, s odkazem k vlněnému sortimentu. Tak vznikl Minimol. Malý mol….logo

On je totiž mol šatní opravdu výrazně menší, než jeho známější příbuzný, mol potravinový. Dospělý jedinec měří jen kolem 0,5 cm. Je světlý, skoro zlatý se třpytivým nádechem. Když si odmyslíte škody, které dokáže napáchat, je to vlastně docela hezký motýlek. Je velmi pravděpodobné, že dospělého jedince jste ještě nespatřili, tak tady můžete kouknout.

..440px-Insect_sex_-_probably_Tineola_bisselliella

Se šatním molem se to má tak, že samičky, které kladou vajíčka, ze kterých se pak líhnou žravé larvy, téměř vůbec nelétají. Většinou sedí někde schované, lákají svými feromony samečky a pouze když jsou vyrušené třeba úklidem, velmi neochotně se dají do pohybu, často jen popoběhnou. Létají jen samečci a to zejména na jaře a v létě. Do bytu se lehce dostanou otevřeným oknem. Moli si tedy mohou zařádit ve Vašem šatníku aniž byste je kdy spatřili. Je to takový ninja mezi hmyzáky.

 

Dospělí jedinci potravu nepřijímají a tak nejsou přímým ohrožením Vašeho šatníku. Kladou ale velký počet vajíček, ze kterých se po cca 2 týdnech líhnou podlouhlé larvy s tmavou hlavičkou. A larvy již představují závažný problém. Živí se keratinem, který je obsažen v živočišných vláknech (chlupech, vlasech). Bavlnu tedy vynechávají, stejně jako umělá vlákna.NIK_8968crp

 Zde na fotce je vidět výsledek řádění jedné molí larvy, která si pochutnala na vláknech merina, čímž odhalila polyamidové jádro, které zůstalo netknuté.

 

Co s nezvanými návštěvníky?

 

Díra od mola se nestane přes noc. Vývoj larvy trvá cca 14 dnů (v zimně déle), od vajíčka po dospělého jedince to zabere více než měsíc. Nejlepší prevence proti molům je tedy nenechat své oblečení z merina zahálet. Pravidelným nošením, větráním a používáním moly odradíte a nenecháte jim prostor pro nerušenou snůšku a vývin.

 

Molové nemají rádi vůni mýdla, levandule a naftalenu (tu ale nemá rád nikdo). Takže je vhodné do šuplíku nebo do přihrádky vložit nějaký vonný sáček či mýdlo.

 

V případě, že vlněné oblečení delší dobu nepoužíváte, doporučujeme jej vyprat a uskladnit lehce zavakuovanéJak uskladnit sezónní oblečení z merina - Minimol Do pytle můžete opět přidat něco voňavého.

 

Šatní mol nesnáší průvan, naopak si libuje v tmavých, vlhkých koutech. Šatnu, nebo šatní skříň tedy pravidelně větrejte, vlněné oblečení čas od času vyklepejte a nechte provětrat.

 

Pokud máte s moly v šatníku již nepříjemnou zkušenost (jejich zvýšený výskyt lze očekávat na vlhkých, tmavých místech, ale i v panelových domech, kde se rádi šíří mezi byty), bude to chtít silnější kalibr. V každé drogerii seženete přípravky proti šatním molům. Většinou se jedná o vonné kuličky nebo papírové pásky obsahující navíc nějaký účinný insekticid (Empenthrin, Transfluthrin aj.). Tyto účinné látky moly nejen odpuzují, ale i hubí a zabraňují jejich vývoji. Jejich použití je vhodné v uzavřených prostorách (šuplíky, krabice, uzavřená šatní skříň), aby se eliminovalo nebezpečí kontaktu s dětmi, nebo domácími zvířaty.

 

Pozor – zcela se vyhněte používání lepících pastí na moly. Tyto obsahují feromon, lákající samečky molů, kteří se na lep chytí. I když vy sami nic necítíte, feromon dokáže přilákat moly z celého širokého okolí, ze všech sousedních bytů v paneláku a snad i ze sousedního města. Obzvláště na jaře a v létě tyto lepítka slouží jako pozvánka pro široké molí příbuzenstvo. Tyto lepítka slouží jen pro krátkodobou indikaci, - nenechávejte je vyvěšené delší dobu!

 

Kožojed

Druhým nepřítelem vlny je kožojed. Jedná se o broučka, který je méně známý, zato ještě protivnější než mol a dokáže napáchat velké škody. Opět neškodí dospělci, ale jejich velmi žravé larvy. 

 

Dovoluji si tvrdit, že kožojeda už jste někdy viděli, jen jste možná nevěděli, že je to on. Je to docela nenápadný malý brouček tmavé barvy. Velikostí špendlíkové hlavičky a nenápadným vzhledem často uniká naší pozornosti (na rozdíl od samečků protivně se třepetajících molů). Dospělci se doma moc nezdržují. Po vylíhnutí se snaží najít cestu ven, kde vyhledávají hnízda ptáků. Jejich larvy se totiž stejně jako u molů živí keratinem - bílkovinou obsaženou v peří, chlupech a vlasech.

Je jich údajně až 1500 druhů, a liší se velikostí i zbarvením, v zásadě jde ale o malého zavalitého broučka tmavé barvy, se světlou kresbou, nebo bez

.2284142

Dospělý jedinec - kožojed

V angličtině se jim říká carpet beatle - kobercoví brouci. A je jasné proč. Představují čistou pohromu vlněných koberců.

Broučci nám až tak nevadí. Problémy způsobují jejich hbité a neuvěřitelně žravé larvy. Larvy jsou o něco nápadnější, než samotní brouci. Jsu docela velké (cca 1-2 cm), chlupaté a při vyrušení s sebou mrskají. Často po nich můžete najít residua - svlečky - suché zbytky svlečené kutikuly a to zejména někde v rozích místností a skříní, za nábytkem, na okrajích koberců a koberečků, pod postelí, kolem podlahových lišt a všude tam, kde zůstávají zbytky prachu, vlasů a prostě drobný prach.unnamedd

Larva kožojeda

 

Vzhledem připomínají rybenky, které jsou ale větší a hladké, lesklé. Kožojed je matný a chlupatý. Někdo to občas zaměňuje a tak se můžete dočíst, že rybenky žerou vlnu ale není to pravda, vlnu žere kožojed, No, ve výsledku je to vlastně jedno :-)

 

Larvy kožojeda jsou extrémně žravé a za svůj krátký život toho spořádají neuvěřitelně moc. Na vlněném oblečení po nich zůstanou bezedné díry. Na vlnu mají snad šestý smysl a dokáží ji najít celkem spolehlivě. Jejich likvidace je náročná a vyžaduje dlouhý čas a přísný pořádek - je třeba se zbavit všech stádií, které mohou být zalezlé za nábytkem, pod kobercem, ve skříních. Opravdovou pohromu kožojedi představují v muzeích, na zámcích a v různých sbírkách preparovaných živočichů, ve skladech a pod. 

 

Pokud máte podezření, že vaše domácnost může být zasažena kožojedem, doporučujeme pořídit identifikační past. Je určená na rybenky, ale funguje i na kožojedy. Tato past vás kožojedů nezbaví. Ale ukáže vám jejich možný výskyt. Funguje na principu lákadla, které člověk necítí, ale larvy kožojeda ano a lepící hmoty, která mlsné larvy zachytí. Vůně lákadla se plně rozvine cca po 3 týdnech, do té doby s pastí nemanipulujte, nechte ji na jednom místě. Pokud ani po 5 týdnech nedojde k záchytu, přesuňte past na jiné místo. Past dávejte do míst pravděpodobného výskytu - ke stěně do tmavých koutů. Za nábytek, pod postel, za gauč. Seženete je třeba zde: https://www.krejsashop.cz/cs/p-512-lepova-past-na-rybenky-s-trap-2ks

A jak se k vám kožojed vlastně dostane? To je častá otázka - bydlíme v 8. patře, bydlíme v novostavbě, tady nic takového není...bohužel, je. Nejčastěji se k vám do bytu nebo domu dostanou z ptáků. Z holubů, kteří se oklepou na parapetu, z ptačích hnízd na komíně nebo pod krovem nebo na balkonech. Kdo může říct, že se k jeho obydlí nikdy nepřiblížil žádný pták?

Chápeme, že to není nic příjemného. Většina zákazníků rezolutně popře, že by tato možnost vůbec mohla existovat. Ale ujišťujeme vás, že výskyt molů a kožojedů nemá nic společného s hygienou ani pořádkem v domácnosti. Mol vletí oknem, kožojed přeleze od ptáka. Neznamená to, že máte doma binec. Fakt ne :-)