Jak oblékat děti pod vařenou vlnu a vlněný fleese

Často se nás ptáte, jak oblékat, vrstvit v zimě pod vařenou vlnu, nebo vlněný fleese. Vše jsme proto shrnuli do tohoto článku.

 

1. Rozdíl mezi vařenou vlnou a vlněným fleese

 

VAŘENÁ VLNA je tužší, hustší, pevnější a odolnější. Hodí se na svrchní vrstvy- kabáty, bundy, kalhoty, rukavice. Je odolnejší proti vodě a větru, ale pláštenka to není. Zvládne i sníh a je prostě kids-friendly. Většinou i po letech vypadá jako nová, nemá tendenci žmolkovat ani jinak měnit vzhled (při správné údržbě)
 
VLNĚNÝ FLEECE je jemný nadýchaný obláček. Je měkkoučký, velmi hřejivý a poddajný. Hodí se na mikiny, overaly pro nejmenší děti, které tráví venkovní čas v kočárku, nebo nosítku. Je to prostřední, zateplovací vrstva. Snadno profoukne a proto při větru nebo dešti musíte obléknout ochrannou vrstvu. Jeho přirozenou vlastností je tendence žmolkovat, je lepší se s tím smířit, než s tím bojovat ???? vlněný fleece to vynahradí maximální hřejivostí a maximální prodyšností-narozdíl od jeho umělé napodobeniny z PET lahví je vlna prodyšná, velmi hřejivá a dítě se vám nikdy nezpotí.
 

2. Na co je který materiál vhodný

 
Vařená vlna - kabáty, bundy, svrchní overaly, čepice, rukavice, svrchní kalhoty
Vlněný fleese - mikiny, kukly, overaly do kočárku, bačkůrky do nosítka
 
Vařenou vlnu volíme, pokud chceme odolnou svrchní vrstvu, na kterou již nebudeme nic dalšího oblékat (maximálně přikryjeme dítě v kočárku).
Vlněný fleese volíme jako střední zateplovací vrstvu, na které bude ještě bunda, nebo třeba fusak od kočárku. Na podzim a na jaře poslouží vlněný fleese jako mikina bez dalších vrstev (při suchém počasí)
 

3. Jak pod tyto materiály vrstvit a oblékat

 
Zpravidla tak, jak jste zvyklí. To jsme pomohli, co? :-) Ale tohle je prostě strašně individuální. Někdo je zimomřivý, někdo samovýhřevný.Takže množství vrstev vždy záleží na individualitě dítěte. Zpravidla to ale bude vypadat nějak takto:
 
Podzim/jaro: teploty kolem 10-15 stupňů - vystačíte si s jednou vrstvou. Doporučujeme termoregulační merino, ale samozřejmě bunda nebo mikina hřeje i když dáte obyčejné bavlněné triko Pod overal volte lehké kalhoty.
 
Mírná zima: teploty kolem 5-10 stupňů -pravděpodobně přidáte ještě jednu lehčí vrstvu. Může to být silnější triko, nebo lehká mikina. Záleží jak dlouho plánujete být venku a také, zda fouká a nebo ne. Vždy přizpůsobte vrstvení nejen teplotě na teploměru, ale i ostatním podmínkám. V dešti a silném větru i vařená vlna profoukne a dítěti může být zima, i když teploměr ukazuje desítku. Naopak, za bezvětří a za suchého počasí bude dítěti výrazně tepleji. Pod overal přidejte silnější kalhoty, nebo punčocháče.
 
Běžná zima: teploty jsou těsně kolem 0 stupňů- Tenkou mikinu vyměníte za svetr, nebo silnější mikinu, první vrstvu zvolíte ve vyšší gramáži, nebo přidáte třeba nátělník. Opět platí to o větru, zmíněné výše.
 
Mrzne až praští - Obě vrstvy lze kombinovat. Vlněný fleese jako mikina, na to kabátek nebo overal z vařené vlny. To platí pro chodící batolata, do kočárku stále stačí overal na body a teplý fusak.