Merino z druhé ruky – na co si dát pozor?

Merino z druhé ruky – na co si dát pozor?

 

 

Oblečení z merina je investice, která vám při správné péči poslouží dlouhou dobu a nakonci ho ještě můžete prodat. Po bazarovém merinu je velká poptávka a různé internetové bazary se nabídkou merina jen hemží. Není divu, často tak můžete za výhodnou cenu zakoupit kvalitní a těžko sehnatelné kousky, které před sebou mají ještě dlouhý život.

 

Ale jako u všeho, i u koupi bazarového merina se vyplatí být ve střehu. Merino je relativně choulostivý materiál a při nesprávném používání, tedy hlavně praní a sušení, může dojít k jeho nevratnému poškození. Nejčastěji se na bazarových serverech setkáváme s merinem sraženým, zhrublým dlouhodobým praním v konvenčním pracím prostředku a merino se stopy napadení šatními škůdci.

 

Pro zopakování: merino je vlna. A vlna nemá ráda rychlé střídání teplot, teploty vyšší, než 40°C, sušičku, sušení na radiátoru.

Správný postup praní je u merina zásadní. Obrázek zdroj: Hust and Claire

Jak na první pohled poznáte nesprávně opečovávané merino?

Jen velmi těžko. Napovědět mohou následující indicie:

 

  1. nesoulad s běžnými velikostmi – pokud v inzerátu spatříte informaci, že velikost je psaná 80, ale odpovídá spíše 68/74, vždy zbystřete. Možná se jedná o chybu výrobce. Ale pravděpodobnější je, že nesprávným používáním došlo ke sražení vlny.

 

  1. podivný tvar – trika širší, než delší, body různě pokroucené, hlavně při okrajích se kroutí švy, kukly s nezvykle velkým otvorem kolem obličeje…to vše mohou být známky toho, že s merinem nebylo zacházeno zrovna v rukavičkách a odneslo si trvalé následky

 

  1. povrch je nerovný, při podrobém zkoumání lze spatřit, že očka úpletu jsou velmi blízko u sebe – úplet je sražený

Sražený svetr - vidíme zde všechny známky sražení. Podivný tvar, vlnící se okraje, hrubý povrch, očka úpletu nahuštěná u sebe

 

Pokud máte podezření, vyžádejte si od prodejce dodatečné informace. Nechte si přeměřit celkovou délku a délku rukávů.

 

Sražení vlny je nevratný proces. Nevěřte zázračným návodům na internetu, jak sražený svetr opět získal svou původní krásu. Není to realita. Ano, za použití kondicionéru, aviváže nebo i lanolinové kůry lze docílit lehkého povolení sraženého úpletu. Ale nikdy, opravdu nikdy ho již nenavrátíte do své původní podoby.

 

A čemu to vlastně vadí? Nefunguje merino stejně dobře i sražené?

Co se teplotního komfortu týče, funguje. Dokonce se vlna záměrně sráží, aby víc hřála a neprofukovala (plsť, flauš je záměrně sražená vlna). Ale co je dobré na kabáty a svrchní vrstvu, nemusí být dost dobré při nošení přímo na těle. Kromě zhuštění úpletu a změny velikosti se sražení podepíše na povrchu – sražená vlna je zpravidla hrubší, méně příjemná na omak. Sražená vlna také ztácí pružnost. Sražené merino už tolik nepruží a přichází tak o jednu ze svých velkých výhod – elasticitu, která usnadňuje oblékání, zpříjemňuje nošení a zajišťuje, že oblečení dobře sedí na těle. Pokud se vám tedy zalíbí sražený svetr a velikostně vám vyhovuje – v pořádku, bude víc hřát. U první vrstvy přímo na tělo ale buďte vybíravější.

 

Přidejte se do naší skupiny na FB, kde najdete více tipů i ověřený bazarový prodej: Minimol.cz-milujeme merino