Oblékáme do šátku v zimě - malé děti

Oblékáme do šátku v zimě - malé děti

 

V návaznosti na předchozí článek o vrstvení, který byl zaměřený především na větší děti, se dnes podrobněji zaměříme na potřeby miminek. Často se nás ptáte jak oblékat miminka nošená v šátcích a nosítkách.

 

Nošení dětí v ergonomické poloze se u nás těší vzrůstající oblibě a my jsme za tento trend velmi rádi. Sami máme nošené děti a v začátcích jsme tápali nad tím, jak jim zajistit dostatečný tepelný komfort a zároveň poskytnout dostatek pobytu na čerstvém vzduchu, za každého počasí.

 

 

 

Na úvod si řekněme, že oblékání dětí není věda a tak k tomu i přistupujme. Dítě nesené na těle milující osoby má své základní potřeby uspokojené a patrně nám odpustí i malé nedokonalosti v oblékání. Proto při oblékání dětí do ergonomických nosítek nebo šátků dodržujeme jen pár jednoduchých zásad:

 

 

Oblékáme pokud možno co nejméně, nejlepší tepelný zdroj jste vy a tak přenosu tepla nebráníme.

Oblečení musí být v první řadě pohodlné, v druhé řadě funkční.

Zvláštní pozornost věnujeme zateplení hlavičky a nožiček.

 

 

Malé děti zpočátku nemají zcela vyvinutou termoregulaci a tak je blízký kontakt s druhou osobou pro jejich tepelný komfort velmi důležitý. V ideálním případě tak oblékáme vrstvy společné, kdy miminko je jen lehce oblečeno a chráněno před chladem naší bundou nebo mikinou, zapnutou přes dítě. V takovém případě volíme pro dítě oblečení z lehké merino vlny, která dítě ochrání před pocením a zároveň poskytne dostatečný komfort i při přechodu mezi místy o rozdílné teplotě.

 

 

Body s dlouhým rukávem

Merino punčocháče

Vlněné ponožky

 

Pokud společnou bundu nemáme, oblékáme dítě do vrstev (inspiraci najdeme v předchozím článku). V tomto případě je dítě přímo vystaveno povětrnostním podmínkám, ale zároveň se nezahřeje pohybem (a zátěží navíc), jako vy. Volba správného oblečení je v takovém případě zvláště obtížná, nehledě na to, že příliš mnoho vrstev pak brání správné ergonomické poloze a není ani příliš pohodlné. Pravděpodobně takové řešení využijete jen nouzově, nebo u již chodících dětí na krátké poponesení. Na pravidelné nošení vřele doporučujeme první variantu, ať už ve formě speciální nosící bundy, nebo šikovná švadlena svede ušít vsadku do kterékoliv Vaší oblíbené zimní bundy či mikiny.

 

Zvláštní pozornost věnujeme zateplení hlavičky. Hlavička novorozeněte zaujímá až 1/3 plochy jeho těla a hraje významnou roli při termoregulaci. Hlavičku tedy chráníme, ideálně vlněnou kuklou, která dobře chrání i krk, nevzniká tak žádný nekrytý prostor a nebrání dítěti v pohybu hlavičkou. Kukla nemusí být nutně vyrobená ze dvou vrstev toho nejsilnějšího merina. Velmi dobře poslouží středně silné merino, které využijeme po celou dobu od podzimu do jara. Při velmi nízkých teplotách, nebo ve větrném počasí můžeme hlavičku navíc chránit kapucí, nebo další čepicí. Po většinu doby si ale vystačíme se samotnou kuklou.

 

Jak vybrat správnou kuklu? Jednoduché pravidlo říká:

 

Do teplot nad 5°C stačí kukla jednovrstvá

Do teplot mezi 5 a minus 5 využijete kuklu dvouvrstvou

Do teplot pod 0°C se bude hodit kukla z merino fleece

 

 

Další problematickou partií bývají nožičky, které jsou u malých dětí ještě špatně prokrvovány a často jsou na omak studené. Studené nožičky ještě samy o sobě neznamenají, že je dítěti zima, řídíme se raději teplotou na zátylku. Přesto je dobré nožičky zateplit. Pokud jsou zcela schované pod Vaší bundou, stačí teplé ponožky, ideálně s vlnou. Pokud nožičky vykukují z krátké bundy, je třeba je zateplit více. Velmi dobře poslouží kožešinové capáčky, případně zateplené capáčky, které neprofouknou a krásně hřejí. 

Praktickým doplňkem jsou návleky na nožičky, které jednak poslouží jako dodatečná zateplovací vrstva, dále řeší vyhrnování kalhot při podsazení a ještě zafixují botičky nebo ponožky.

 

Prokrvování končetin mohou bránit i příliš těsné ponožky nebo punčochy, případně velké množství vrstev. Paradoxně tak kombinace punčošek, dvou teplých ponožek a capáčků nepřinese kýžený efekt v podobě teplých chodidel, ale naopak výsledek může být ještě horší, než v jedné tenké funkční vrstvě.

 

Oblečení kombinujte, experimentujte, žádný učený z nebe nespadl. A co se nejvíce osvědčilo Vám? Diskutovat můžete na našem Facebooku www.facebook.com/minimol.cz/