Jak vybírat dětské merino ponožky

Abychom Vám usnadnili výběr, připravili jsme pro Vás stručné srovnání ponožek z našeho sortimentu. Pokud zde nenajdete model, který Vás zajímá, nebojte se zeptat na našem FB, nebo emailu obchod@minimol.cz.

 

Miminka

Ponožky u nás najdete už pro ty nejmenší, právě narozená miminka. Že malá miminka ještě nemají plně rozvinutou termoregulaci je dobře známo. Proto je obzvláště vhodné oblékat je do materiálů, které jim pomohou udržet stálou tělesnou teplotu - nepřehřejí je, ani jim nebude zima. Vlna je přesně takový materiál.

Ve velikostech 15-20  (délka chodidla cca 7-11 cm) najdete v nabídce hned několik modelů. Řadíme je od nejtenčích po nejsilnější U daného modelu najdete vždy v popise informace k výběru velikosti. Doporučujeme se tím řídit, každý výrobce má ponožky trochu jiné a i při stejné velikosti se můžou ponožky různých výrobců lišit.

 

Tenké vlněné a merino ponožky pro miminka:

Favoritem v jemnosti jsou ponožky mpDenmark. Jejich merino vlna je jako pohlazení. Pro nejmenší mají modely s vysokým lemem, který můžete vyhrnout až ke kolínku, nebo nechat ohrnutý u kotníku. Tyto ponožky jsou naprosto skvělé v tom, že nepadají. Dítě si je neskope a přitom nikde netlačí. Podobné jsou i tenké ponožky od firmy Janus.

Pokud hledáte spíše klasické ponožky, tak můžeme doporučit tenké ponožky Joha. Jemností si s mpDenmark nezadají a jsou zakončené klasicky nad kotníkem. Lem je velmi příjemný a neškrtí. Tyto ponožky nabízíme i pro větší děti a v dospělých velikostech takže se můžete sladit celá rodina.

Tenké ponožky, konkurující hlavně cenou jsou české výroby od firmy Trepon. Tady se jedná nejedná o merino, ale klasickou vlnu a jsou tedy malinko hrubší. Nebojte se, kousat nebudou.

Poměrně nově máme v sortimentu ponožky Condor. Mají menší obsah merina, ale ten nahrazují originálním vzhledem :)

 

Silné merino a vlněné ponožky pro miminka:

V zimě oceníte spíše silnější varianty ponožek.

Výborný poměr cena/výkon nabízí ponožky Diba, které jsou i ve verzi s protiskluzem - ideální na doma, vlna totiž jinak strašně klouže. Diba používá recyklovanou vlnu (ne merino) a proto se každý kus chová trochu jinak, může se jinak srážet nebo jinak pružit. Ale za tu cenu skvělá volba.

Pro citlivky musíme opět vychválit jemnost ponožek mpDenmark. I silné froté ponožky u nich najdete s ohrnovacím lemem a hezky drží na noze.

Velmi příjemné a teplé, s 90% podílem merino vlny jsou i žebrované ponožky Joha nebo české Surtex ponožky, nově i ve verzipro miminka

V nabídce najdete i modely s protiskluzem od firmy Joha, Diba a mpDenmark

Děti

Do dětské kategorie jsme zařadili ponožky velikostí 20-37.

1511212504

Srovnání podle tloušťky materiálu a teplotního určení od nejtenčích po silné.

 

Tenké dětské merino a vlněné ponožky vhodné pro celoroční nošení.

Lasting model TJS, Surtex letní verze, Trepon Vlnka, Joha tenké ponožky, nízké Janus

Jedná se o slabší ponožky určené k všestrannému použití od brzkého jara do pozdního podzimu a dále i do zimních zateplených bot. Ponožky jsou krásně široké, neutiskují prstíky, ocení i majitelé ploutviček. Ponožky máme vyzkoušené do kožených celoročních bot při teplotách lehce nad nulou i do zateplených zimních bot při nižších teplotách. Jejich hlavní výhodou je, že vlhké nestudí, velmi vhodné pro potivé nožky, dají se nosit v interiéru i na ven. Všechny tyto modely jsou parametry srovnatelné, liší se mírně v obsahu použité vlny, ale detaily jsou spíše kosmetické. Věnujte pozornost číslování u jednotlivých výrobců (Lasting například berte vždy větší, než odpovídá uvedená velikost).

Pokud hledáte naopak ponožky na úzkou nohu, tak volte mpDenmark, nebo i ty žebrované od Joha. 

Ponožky od Joha doporučujeme i pro obzvláště citlivé děti - nemají totiž žádné švy, špička je řetízkovaná.

 

Zesílené merino a vlněné ponožky vhodné na chladnější období

Zesílené merino ponožky jsou ideální do barefoot obuvi, protože mají většinou zesílenou jen spodní část a dobře izolují chlad od země, ale neubírají tolik místa v botě.

Řadíme sem model TJL od firmy Lasting, zesílené ponožky Janus, a můžeme sem zařadit i ponožky Diba, které nemají zesílenou šlapku, ale jsou svou tloušťkou něco mezi tenkými a silnými ponožkami.

Silné merino ponožky. Celá chodidlová část je vyteplená froté. Díky tomu ponožky krásně hřejí a hodí se i pro velké zmrzlíky všude tam, kde je dostatek místa v botě. Do sněhulí, do gumáků, na brusle.... 

Žebrované ponožky Joha, froté Surtex volný lem, froté Janus - vhodné na širokou nohu

froté Surtex 95%, Froté mpDenmark vhodné na úzkou nohu

 Lyžařské merino ponožky - na lyže si s běžnými ponožkami nevystačíte. Chce to model, který se nebude shrnovat, bude vyměkčený v oblasti holeně a dostatečně zateplený. Přesně takové jsou lyžařské ponožky Lasting. Teplotní určení do -30°C