Barvení vlny – 2. díl

Barvení vlny – 2. díl

 

Základní postup pro barvení vlny pomocí potravinářského barviva jsme popsali v předchozím článku.

 

 

Nutno podotknout, že barva je velice trvanlivá. Růžové tričko ioBio merino/hedvábí na fotce bylo obarveno již před dvěma roky. Od té doby je poměrně intenzivně nošené, prané v pračce na 40°C a barva stále drží a triko je ve skvělé kondici. Nicméně flíčků postupně přibývalo a tak jsme si řekli, že by to chtělo nějaký upgrade. K tomu se přidalo synovo oblíbené triko, které už bohužel mnoho parády také nenadělalo, i když jinak bylo funkčně zcela v pořádku a po Velikonocích zbyly barvy na vajíčka, nebylo co řešit J

 

Letos jsme chtěly velikonoční vajíčka trochu oživit a tak jsme v běžném supermarketu zakoupily třpytivé gelové barvy. Nakonec jsme použily jen ty třpytky a gelové barvy tak zůstaly nevyužité….

 

Pokus jsme zahájili poctivým studiem složení. Po ujištění, že barvy obsahují běžně používané potravinářské barvivo, které je pro styk s pokožkou naprosto neškodné, jsme se pustili do příprav. Trika jsme natáhly na talíř a podložily utěrkou (to aby barva neprosákla na druhou stranu). Kontury jsme načrtli kajalovou tužkou na oči, která barvila i pod mírným tlakem – šlo by použít krejčovskou křídu nebo i fix – cokoliv, co se lehce vypere.

 

Do načrtnutého obrázku jsme poté vybarvovali štětcem namočeným rovnou do barvy. Tuto práci zvládnou děti i samotné a zdobení vlastního trika je jistě nadchne. Dvouleťák si namaloval vlastní vlnky na moři, čtyřleťák už zvládnul pečlivější vymalování. Obrasy nebo drobnější detaily jim pomůžete dodělat. Pokud jste stejně jako já výtvarně zaostalí a kytička nebo lodička je vaše maximum, lze použít šablony, nebo abstraktní motivy dle vlastní fantazie. Příště bych triko klidně udělala puntíkaté, nebo s barevnými kaňkami, v tom se jakákoliv skvrna ztratí.

 

Pozn. Malba na tyrkysovém triku se nám začala nepěkně rozpíjet. Bylo to proto, že triko nebylo zcela suché – nedočkavě jsem ho vyndala rovnou z pračky po posledním (neúspěšném) pokusu o jeho záchranu s odstraňovačem skvrn. Po tomto zjištění jsem triko dosušila fénem a kontury znovu doladila, výsledek byl mnohem lepší.

 

Jakmile jste s výsledkem spokojeni necháte barvy zaschnout. Doba působení je neomezeně dlouhá, čím déle, tím lépe. Mně se některé dodělávané čáry vypraly, ale to, co bylo namalováno před více než hodinou zůstalo, takže minimální dobu působení vidím tak na tu hodinu a více.

 

Následuje fáze máchání. Tady pozor. Přebytečné barvy bude opravdu hodně a u světlejších kousků by mohlo dojít k zabarvení zbytku trika. Doporučuji tedy triko vypláchnout pod tekoucí vodou, klidně ve sprše, dokud teče hodně silně zbarvená voda a teprve poté máchat v lázni v umyvadle nebo v lavoru s použitím pracího prostředku na vlnu. Máchací vodu několikrát vyměňte a teprve až přestane triko pouštět, opatrně jej vysušte do ručníku a sušte vodorovně s ručníkem nebo plenou vloženou dovnitř trika (při sušení nám ještě barva putovala – napřed horizontálně, když jsem sušila pověšené) a poté prosákla na zadní stranu. Prvních několik praní (tak 2-3) perte odděleně od světlých barev. Dále by již pouštět nemělo.

 

S výsledkem jsme spokojeni. Obrázek nejenom že zamaskoval nevzhledné skvrny, ale každý teď má originální kousek podle svých představ se stále stejně dokonalými funkčními vlastnostmi. Jďete do toho. Užijete si zábavu při společném tvoření a je to opravdu snadné.