10 horkých tipů, jak přežít léto s nošencem

10 horkých tipů, jak přežít léto s nošencem

Asi už jste si všimli, že nošení v horkých letních dnech má svá úskalí. Sami jsme si pronosili pár horkých let, takže víme, co to obnáší. A taky víme, že se to dá zvládnout, když víte, jak na to. Vždyť maminka nebo tatínek je pro dítě tím nejlepším termostatem. Máte dítě u sebe, můžete ho neustále kontrolovat, sledovat jeho potřeby. Sepsali jsme pro vás 10 tipů, které v letních horkých dnech pomáhaly nám.

 

1. Dbejte na dostatek tekutin

V létě víc než kdy jindy je zcela zásadní dbát na dostatečný příjem tekutin. Pokud kojíte, počítejte s častější frekvencí a kojte na požádáni, nekojeným dětem častěji nabízejte vodu.

 

2. Přizpůsobte denní režim

Přes poledne nevycházejte, nebo jen na nezbytně nutnou dobu. Pochůzky se snažte směrovat do brzkých ranních hodin. Výlety plánujte nejlépe do lesa, do parku. Pokud jdete na hřiště, vyberte nějaké zastíněné.

 

3. Bambusová plenka odvětrá rodiče a nošence

Možná jste už přišli na chuť funkčnímu oblečení, které je úžasné a má schopnost odvádět pot. Ale kam ho odvede, když se k sobě lepíte břicho na břicho? Zkuste mezi sebe a dítě vložit látkovou plenku (ideálně bambusovou, ale i bavlna poslouží). Plenka pot nasaje a vaše oblečení zůstane suché.

 

4. Podložte hlavičku proti potničkám

Hlavičku spícího dítěte podložte kapesníčkem, složenou plenkou nebo speciálním trojhránkem do dekoltu. Předejdete tak vzniku potniček, které se vytváří působením potu při kontaktu kůže na kůži.

 

5. Zůstávejte ve stínu

Opalovací krémy často svádí k falešnému pocitu bezpečí. Místo nekonečného mazání se raději zodpovědně vyhýbejte přímému sluníčku a pokožku malých dětí nikdy nevystavujte přímému slunečnímu záření. Vyhledávejte stín, kde je to možné. Tam, kde to možné není, si neste vlastní stín (slunečník). Citlivou pokožku je vhodné chránit oděvem - bambusové oblečení je zpravidla lehké a chladivé.

DBFF26A2-4339-4437-9F7A-8895D29D9828

Lehké oblečení z merina a hedvábí lze oblékat celoročně

6. Chraňte dětskou pokožku před přímým sluníčkem

Tam, kde není možný ani slunečník, chraňte pokožku lehkým oděvem. Osvědčilo se nám oblečení z merina a hedvábí, které je tenké, prodyšné, děti se v něm nepotí a zároveň jsou chráněné před sluníčkem. Vhodný je i bambus, který příjemně chladí. Pokud se budete pohybovat i na přímém sluníčku, dejte dětem dlouhý rukáv. Nožičky nechte volné, zakryté pouze plenkou, nebo v lehkých bambusových kalhotách. Bez ponožek (chodidla jsou důležitým bodem pro ochlazování).

 

7. Chráněné nožičky větrají

Na ochranu nožiček před ostrým sluncem se nám nejlépe osvědčila obyčejná látková plenka (příjemnější je bambusová). Zastrčíte ji za okraje nosítka a necháte volně splývat přes nožičky. Nožičky jsou tak chráněné před sluníčkem, ale zároveň můžou větrat.

9AE1FF50-A1A4-42ED-92C1-8B300E412EC5

Plenkou chráníme nožičky před sluncem

 

8. Pokrývka hlavy je nutnost

Obzvláště u malých dětí. Nepodceňujte riziko úžehu nebo spálenin od sluníčka. Ideální letní pokrývkou je lehká kšiltovka, nebo klobouček z prodyšného materiálu, které kromě samotné hlavičky zakrývají i zátylek. Vhodným materiálem je tenké bavlněné plátno, bambus, merino s hedvábím, nebo směs bavlny s Outlastem (termoregulační materiál).

1593550081

https://www.minimol.cz/letni-ksiltovka-bambus-prouzek/ chrání proti sluníčku i proti přehřátí

 

9. Lehké oblečení z chytrých materiálů

Miminku bude pravděpodobně vedro, stejně jako vám. Nejmenší děti ale často ještě zápasí s vlastní termoregulací, snadno se přehřejí, snadněji také prochladnou. Volte tedy lehké oblečení. Pokud se dítě propotí, okamžitě ho převlékněte, nenechávejte ho v mokré bavlně uschnout. Pokud nosíte delší dobu, oceníte výhody funkčního oblečení ze směsi merina a hedvábí nebo z bambusu. Merino s hedvábím je přirozeně termoregulační, odvádí pot, rychle schne a mokré nestudí. Proto je velmi vhodné nejen do nosítka.

Ale pozor! Na jeho komfort si velmi rychle zvyknete a do obyčejného bavlněného trička se vám chtít nebude, tak si raději kupte rovnou dvě. U dětí, které merino nesnesou (alergici), se osvědčuje bambus. Vlastnosti jednotlivých materiálů jsme porovnávali v nedávném článku: Velké srovnání funkčních materiálů.

F02ED351-BBE6-4FDF-9589-37FFA7427C99

Lehké oblečení z merina a hedvábí lze oblékat celoročně

 

10. Odjeďte na léto do Skandinávie :-)

Letos to možná neklapne, ale třeba napřesrok – je tam krásně, lépe než v Chorvatsku. ;-)

 

Kompletní letní výbavu na nošení dětí nakoupíte v našem https://www.minimol.cz/

 

 

Máte tipy, které vám pomáhají přežít léto s nošencem a nezazněly tu? Napište nám, rádi se přiučíme!