Jak uskladnit sezónní oblečení z merina

Jak uskladnit sezónní oblečení z merina

Celou zimu vám věrně sloužila a nyní je čas jí dopřát dovolenou. Komu? Přece zimní výbavě. Jak to ale udělat, abyste po létě nebyli nepěkně překvapení?

 

My na výhody merina vsázíme po celý rok a některé kousky si tak dovolenou nedopřejí. Ale část výbavy již patrně do listopadu nevyužijeme. Rukavice, čepice, dvouvrstvé kukly, teplé ponožky a punčocháče, silné spodní vrstvy, lyžařské ponožky….

 

To ale neznamená, že je jen necháme odložené na spodu šuplíku. To by se nemuselo vyplatit. Abyste se svými oblíbenými kousky setkali zase za půl roku ve stejné kondici, doporučujeme dodržet pár základních kroků:

 

1.Veškeré sezónní oblečení před uložením do skříně vyperte a řádně vysušte.

 

Keratin ze zbytků kůže a vlasů je přímo pozvánka pro moly a jiné šatní škůdce. Oblečení před uskladněním proto vždy vypereme. Merino pereme v pračce na program vlna s použitím pracího prostředku na vlnu, max. teplota 40°C. Choulostivé kousky, jako merino fleece, svetry pereme v ruce a po vyprání je vytvarujeme podle švů do původního tvaru. Sušíme volně rozložené, nebo na šňůře, podle typu, nikdy však na přímém sluníčku, ani v sušičce. 

 

2. Po sezóně doporučujeme použít lanolinovou kůru

 

Lanolin pečuje o vlákna, oblečení zjemní a ochrání vlákna před vysušením. U doma připravované lanolinové kůry udělejte raději slabší lázeň – oblečení bude uložené po dlouhou dobu, tak aby nedošlo ke žluknutí přebytečného tuku na povrchu vláken. Pokud si nejste jistí, pro tenhle účel doporučuji již hotovou lanolinovou lázeň od Ullricha, kterou máme osvědčenou, že nezanechává mastný povrch.

 

3.Vyprané, nalanolinované a suché prádlo pečlivě prohlédneme a případné dírky zašijeme.

 

Budeme tak mít jistotu, že nám přes léto žádné nepřibydou (a pokud přibydou, bude to známka, že se nám k oblečení přidal nějaký nezvaný host)

 

4. Oblečení skladujeme ve vakuových pytlích.

 

Tyto dnes koupíme v běžných obchodech – Lidl, Jysk, Ikea apod. Do pytle můžeme přidat mýdlo, pytlíček levandule, nebo pásky proti molům (ne ty lepící). Pásky odpuzující moly zakoupíte například v DM drogerii. Jedno balení přijde asi na 20 Kč, podobné lze nalézt i jinde, například od značky Raid a pod. Pytel pečlivě uzavřeme a pomocí vysavače odsajeme přebytečný vzduch – neodsáváme všechen vzduch, pytel necháme částečně volný, ale igelit bude splasknutý, což je pro nás důkaz, že obal zůstal neporušený a odolný proti nezvaným návštěvníkům

 

5. Pytle skladujeme na suchém místě.

 

Pokud oblečení necháváte volně uložené ve skříni, rozhodně ho proložte papírky proti molům (zakoupíte v každé drogerii). Místo by mělo být dobře větrané, bez vlhkosti a nejlépe prádlo několikrát během klidnější sezony přeskládejte.