Minisérie o vlně - 1. díl

Minisérie o vlně - 1. díl

  1. díl – Vlna merino

 

Vlna se získává z ovcí stříháním. Nejjemnější vlna se získává z ovcí plemene Merino, které se v současnosti chovají převážně v Austrálii, na Novém Zélandu a v Jižní Americe. Vlna merino se dále dělí       podle kvality, kterou určuje síla (nebo spíše slabost) vlákna, přičemž nejtenčí (a tím i nejjemnější) vlákno využívané v oděvním průmyslu se označuje jako Superfine a má sílu pouhých 15-18,5 um. Pro srovnání lidský vlas má sílu 42-95um.

Od kvality vlny se odvíjí její cena, která za posledních pár let na světových trzích raketově stoupá, což je dáno především zvýšenou poptávkou po vlněném oblečení. Vlna merino se dostává do popředí jako jedinečný funkční materiál, navíc obnovitelný, relativně ekologický, přirozeně odbouratelný a do jisté míry i ekologicky udržitelný. Při jeho výrobě se nepoužívají agresivní pesticidy jako při konvenčním pěstování bavlny, spotřeba vody při výrobě je nižší. Vlna je zcela přírodní a plně odbouratelný materiál. Vlna se dobře barví, a proto není potřeba agresivních barviv. Postupně se upouští od chlorové úpravy vláken a využívají se jiné způsoby úpravy, šetrnější k přírodě i k lidskému zdraví.

 

(Pozn. Předchozí odstavec se vztahuje výhradně k tzv. Mulesing free merino vlně. V našem eshopu naleznete výhradně oblečení od výrobců, kteří deklarovali používání mulesing free merino vlny. Násilí na zvířatech nepodporujeme a dodavatele pečlivě vybíráme)

 

S chovem ovcí a zpracováním vlny se kromě výsledných benefitů neodmyslitelně pojí i negativa. Třetím největším světovým producentem vlny merino je Čína. Stejně jako pro jiná odvětví textilního průmyslu, i u vlny platí, že obezřetnost je na místě. Pokud máte s merinem spojená samá pozitiva jak pro sebe, tak okolní svět, zajímejte se kde a za jakých podmínek vzniklo oblečení a odkud pochází vstupní surovina.