Barvení vlny

Barvení vlny

 

Máme čerstvě po Velikonocích a možná Vám doma také zbyly nevyužité barvy na vajíčka. Můžete je schovat na příští rok, nebo použít na zkrášlení fádních merino kousků z vašeho šatníku. Jak na to? Je to velmi snadné a postup hravě zvládne každý, netřeba k tomu předchozích zkušeností s batikováním nebo barvením.

 

 

Přírodní barva merino oblečení je krásná a slušivá. Snadno se kombinuje a jako spodní vrstva na těle je neviditelná. Jediná nevýhoda je, že některé skvrny bohužel na vlně velmi dobře drží a jemný materiál nedovoluje drastické čistící postupy. Pokud se Vám oblíbený kousek používáním umazal, dejte mu ještě druhou šanci. Tmavší barva, nebo rovnou batikovaný vzor dokáže zakrýt lecjaké nehody.

 

K barvení jsem si vybrala Triko od firmy Iobio ze 70% merina a 30% hedvábí. Triko schytalo přímý zásah zralou třešní a nějaké drobné mastné skvrnky. Mé zoufalé pokusy o vyčištění situaci ještě zhoršily. (Pozn. pokud budete chtít ze světlého trika odstranit mastnou skvrnu a použijete osvědčený Jar, opravdu jej tam nenechávejte do druhého dne působit ;-) )

 

Vstupní surovinou je tedy světlé triko s výraznou hnědou skvrnou u krku (třešeň) a dvěmi obřími žlutými fleky po stranách (Jar). Protože tříletá vybíravá princezna by si takové triko už neoblékla ani za čokoládu, přistoupila jsem k barvení s vědomím, že horší už to být nemůže.....

 

BYLO.

 

Pro svůj první barvící pokus jsem použila zcela přírodní suroviny - kurkumový prášek z kuchyně. Pro stejný účel lze použít vše, co barví - cibule (hnědá barva), kari (žluto oranžová), paprika (červeno hnědá barva). Výhodou těchto barviv je, že jsou zcela přírodní, nezávadné, nechemické. Jejich nevýhodou je nevýrazná a pro děti neatraktivní barva. Sytě červenou nebo tyrkysovou prostě doma nevykouzlíte.

 

Kurkumový prášek jsem tak povařila ve vodě a nechala vychladnout na cca 40°C (nejvyšší povolená teplota praní daného trika). Triko jsem namočila, zatížila a nechala několik hodin ponořené. K odvaru jsem přidala 2 lžíce octa. Kurkumový odvar měl krásnou sytou žlutou barvu, stejně tak i nasáklé triko. Bohužel po několika mácháních se barva z větší části trika vymyla, zbytek trika vypadal spíše „jetě“ a navíc světle žlutá barva původní skvrny ještě více zvýraznila, takže nyní již do očí přímo pálily.

 

 

No nic, učený z nebe nespad. Bude to chtít těžší kalibr, řekla jsem si odhodlaně. BARVIVO!

Jelikož se jedná o dětské oblečení a spodní vrstvu přímo na tělo, zvolila jsem běžně dostupné potravinářské barvivo (když to můžeme jíst, nebude to snad tak špatné). Stejnou službu poskytne barva na vajíčka (opět se jedná o nezávadnou barvu, vhodnou pro styk s potravinami). Velikonoce tak k experimentům přímo vybízejí.

Jak se ukázalo, je tento postup barvení osvědčený a zcela bezpečný. Pokud ale toužíte po specifickém odstínu a nechcete riskovat experimenty s mícháním barev, vyberte si barvu podle svého gusta z odstínů barev na vlnu Acid Dyes. 

 

K dispozici je nepřeberná škála barev, zvolila jsem sytě červenou. Postupovala jsem stejně, jako u barvení vajec. Barvu jsem rozpustila v předepsaném množství vody, ohřála na nejvyšší doporučenou teplotu praní (40°C), přidala ocet a triko ponořila. Vyčkala jsem pár hodin a jala se máchat. Prvních několik litrů vody bylo jak krvavá lázeň. Nikdy by mě nenapadlo, jak je taková trocha barviva výkonná. Pár zrnek prášku a obarví to vanu do ruda. Postupně barvy ubývalo, ale k čiré vodě jsem se nedopracovala. Triko pořád trochu barvy pouštělo, zvláště po přidání pracího prostředku. Moje trpělivost s experimentem již však byla u konce, takže jsem triko ponořila do zasloužené lanolinové lázně a dala usušit. Výsledek mě velmi potěšil. Díky podílu hedvábí získalo triko jemný melírovaný vzhled. Výsledná barva potěšila malou majitelku – je spíše růžová. Skvrny nezmizely, ale jsou daleko méně výrazné, nepohoršují.

 

 

Od tohoto barvícího pokusu utekly již 3 roky. Triko stále výborně slouží svému účelu. Peru jej běžně s vlnou na 40 v pračce a nic mi neobarvilo. Barva je stále pěkná, růžová a i když nevypratelných skvrn ještě přibylo, jedná se stále o nejoblíbenější kousek šatníku malé vybíravé princezny.