Noční můry průvodce v lesní školce

Noční můry průvodce v lesní školce

O tom, jak děti neoblékat do LMŠ aneb noční můry průvodců

 

Je půlka ledna, klečím u malého ohýnku a z termosky si nalévám kafe. Měla jsem totiž těžkou noc. Dva dny hustě sněžilo a večerní kouknutí na předpověď mě ujistilo, že bude celý den pod nulou a tak jsem myslela na “naše děti”. Jsem průvodkyní v lesní školce, kde s dětmi trávíme celý den venku za každého počasí.

 

V půl osmé se objevují první z nich. A kdybych neměla na hlavě beranici, nepochybně by mi vlasy vstaly hrůzou. Jsou to sourozenci a mají na sobě pogumované bláťáky. Jejich maminka jen v rychlosti houkla “Dobrej!” a utekla. Oblečení a boty řešíme pořád. Opravdu pořád! Kluci pod bláťáky mají bavlněné froté punčochy. Tiše si povzdechnu a v duchu proberu obsah erárního pytle oblečení. Dvojčata nosí velikost 110. Až jim bude zima, něco najdu. Uklidňuju se a jdu přiložit. Když se zvednu, málem mě trefí šlak podruhé. Přichází naše nejmladší svěřenkyně v nové kombinéze, kde cenovka překročila 5 tisíc korun. Kombinéza je vážně krásná, má design tygra. Jenže holčičce jsou 3 roky a má problém si říct, že musí na WC. Tentokrát beru do ruky telefon a volám její mamince. Dozvídám se, že to přes víkend natrénovaly. O hodinu později je holčička mokrá durch…

A tak bych mohla pokračovat.

 

Co rodiče při oblékání do LMŠ někdy nerespektují:

 

  1. Naturel dítěte – některým dětem do zimy a mrazu stačí merino triko a dobrá bunda. Jiné musejí chodit jako cibulky. (mrkněte na náš předchozí článek o rozdílném oblékání)
  2. Schopnost sebeobsluhy dítěte – holčičky v kombinézách, palčáky, které si děti neumí nandat, zavazovací čepice, boty na tkaničku.
  3. Vybavení doporučené LMŠ.
  4. Aktuální počasí a výhled na zbytek dne.

 

Pro výběr zimního oblečení do LMŠ existuje spoustu seznamů a doporučení a i přes to se denně setkávám s nevhodně oblečenými dětmi. Mnoho rodičů obléká moc, někteří zase málo. Někdo dává bavlněné tílko a na něj merino triko. Někdo mi pošle dítě na celodenní dovádění ve sněhu v kombinéze z Lidlu. Někdo zase trvá na 100% barefoot obouvání i když jsou botky (byť membránové a impregnované) po 3 hodinách ve sněhu úplně promočené.

A ty oblíbené pogumované sety? Na podzim jsou do velkého mokra a s termoprádlem snesitelné, ale do zimy opravdu ne. I když jsou vyteplené fleecem. I když jsou značkové. Osobně je nemám ráda. Děti se v nich tolik potí, guma nepustí ven vůbec nic a ony si tak žijí celý den ve svém vlastním potu a smrádku. Když se přestanou hýbat, je jim hned zima. Pogumované oblečení je určené do deště a bláta. Nechcete v nich trávit slunečný den. Ani mrznout v minus 10. 

 

 

A v neposlední řadě jsme tu my, průvodci. Jsme tu pro Vás a Vaše děti. Vzděláváme je, ukazujeme cesty, mazlíme je, pomáháme jim, ale věřte mi, že i nám mrznou prsty, když musíme nandavat 20 rukaviček a zavazovat 10 čepiček, aby maličkým nemrzla ouška! Existuje tolik lepších způsobů jak dítě dobře obléct. Hned v příštím článku si řekneme, jak na to z pohledu průvodce.

 

 

A nezapomeňte, že stále platí 10% sleva do e-shopu, kde seženete všechny důležité spodní vsrtvy. Slevový kód? lesniskolka