Velké srovnání funkčních materiálů pro děti

Velké srovnání funkčních materiálů pro děti

 

Merino x merino s hedvábím x bambus x outlast

 

Jde vám z toho hlava kolem? Potí se vám dítě v šátku, v nosítku, v autosedačce? Hledáte pro něj funkční oblečení? A nevíte, po čem sáhnout? Bambus, nebo merino? Nebo Outlast?

 

Náš přehled by Vám měl v rozhodování pomoci. Pokud ne, kontaktujte nás, rádi s výběrem pomůžeme.

 

Funkční materiál – co od něj čekat?

 

Jako první se zkuste zamyslet, co od funkčního oblečení vlastně očekáváte. Jednotlivé materiály mají různé vlastnosti. Nejsou lepší, nebo horší, ale fungují jinak a jsou vhodné pro jiné účely. Pokud si tuto otázku promyslíte, bude se vám lépe vybírat vhodný materiál.

Srovnání funkčních materiálů pro děti

Merino

Na letní období je vhodné tzv. „letní“ merino. Jedná se o lehký úplet gramáže cca 150-180 g/m2 Takto tenké merino je tenčí, než většina bavlněných úpletů. Jedná se o velice lehounký, prodyšný materiál. Vlna má od přírody "chloupek", což někomu může vadit.

Výhody: prodyšné, přírodní, rychle schne, mokré nestudí, odvádí pot, vlhkost uzamyká uvnitř vlákna, na omak zůstává suché.

Nevýhody: nízká odolnost materiálu, vyšší cena, náročnější údržba.

100% tenké „letní“ merino je ve skutečnosti využitelné celoročně. V zimě hřeje, v létě chladí. Je ideální do autosedaček, do šátků i nosítek, obzvláště pro velmi malé děti. Jeho velkou slabostí je ale velmi nízká odolnost. Snadno se prodře a není tak vůbec vhodné pro lezoucí děti, pod batoh apod. Merino pereme v ruce, nebo v pračce na program vlna, je nutné používat prací prostředky na vlnu.

 

Merino s hedvábím

Na léto opět vybíráme úplet lehké gramáže. Hedvábí je velmi pevné a odolné vlákno. Do merina se přidává pro zvýšení odolnosti. Díky příměsi hedvábí lze vyrobit úplet tenký, jako pavučina a stejně tak odolný (pavoučí vlákno je ještě pevnější, než hedvábí). Hedvábí je zároveň jediný přírodní materiál, který nijak neomezuje vlastnosti merina (nesnižuje jeho potenciál jako funkčního vlákna).

Výhody: prodyšné, přírodní, rychle schne, mokré nestudí. Odvádí pot, vlhkost uzamyká uvnitř vlákna, na omak zůstává suché.

Nevýhody: vysoká cena

 

Merino s hedvábím je opravdu TOP přírodní funkční materiál. Kombinace těchto dvou exklusivních vláken vytváří nepřekonatelnou kombinaci. Oblečeni z merina a hedvábí je funkční ve smyslu odvodu potu, rychle schne, mokre nestudí. Navíc je velmi odolné, lze ho prát v pračce. Při správné péči je v podstatě nezničitelné a vydrží po několik generací dětí. Jeho vlastnosti nejvíce oceníte v létě všude tam, kde se dítě zpotí – při nošení v šátku nebo nosítku, v autosedačce. Funkční úplet z merina a hedvábí rychle schne, odvádí pot od pokožky, je prodyšný, jemný a je velmi dobře snášen i atopiky a exematiky. Merino s hedvábím pereme stejně, jako čisté merino, tedy v ruce nebo v pračce na program vlna.

 

Bambus

Pro výrobu oblečení se používá bambusová viskóza. Jedná se o zcela hladké, pravidelné vlákno, které působí na omak chladivě. To je podpořeno schopností nasát velké množství potu, čímž napomáhá ochlazování. Bambus je ekologická plodina - při jeho pěstování nejsou potřeba žádné pesticidy ani hnojiva a oproti konvenčnímu pěstování bavlny má minimální nároky na spotřebu vody.

 

Výhody: zcela hladký povrch, který nedráždí, působí chladivě, je hypoalergenní, je velmi dobře snášen atopiky a exematiky, příjemný na omak, dokáže nasát velké množství tekutiny, příjemný i ve vedrech.

 

Nevýhody: déle schne, mokré studí

 

Bambus doporučujeme na běžné nošení v letním období. Je to na omak velmi příjemný materiál, který působí chladivě. Dokáže nasát velké množství potu, ale pot pouze nasává, neodvádí ho. Jakmile začne být mokrý, je to na těle nepříjemné, velmi dlouho pak schne (je to až překvapivé, jak dlouho tak tenký úplet vydrží mokrý a studivý). Bambus je tedy ideální na běžné nošení v teplých dnech, kdy se dítě tak moc nepotí, nedojde k prosáknutí materiálu, nebo kdy máte možnost ho převléknout. Bambus lze prát s běžným prádlem, ale nesvědčí mu časté a dlouhé praní. Doporučujeme prát na krátký program a pouze, když je to nezbytné. Bambus je také antibakteriální, propocené oblečení nezapáchá.

 

Outlast

Outlast je funkční materiál, který je vázán na bavlnu. Jedná se o mikrokapsule, které fungují na principu přeměny skupenství, během kterého se uvolňuje, nebo naopak váže velké množství tepla a tím omezuje pocení.

 

Výhody: Materiál nejvíce podobný bavlně (bavlnou je tvořen téměř ze 70 %), snadná údržba

 

Nevýhody: Fázový přechod trvá jen velmi krátkou dobu, dále oblečení funguje jako jakákoliv jiná bavlna

 

Outlast je vhodný tam, kde dochází k častým přechodům z tepla do zimy, ze zimy do tepla. Právě tyto rychlé přechody dokáže materiál krátkodobě vyrovnávat pomocí mikrokapsulí. Nefunguje na principu odvodu potu. Pokud je tělo delší dobu vystaveno vyšší, nebo naopak nízké teplotě, funkčnost materiálu se vyčerpá a dále nepřináší užitek. Schne o něco rychleji, než čistá bavlna. Je zcela nenáročný na údržbu – lze ho prát s běžným prádlem bez omezení. Outlast doporučujeme na běžné nošení. Pokud není vystaven delší velké zátěži, je příjemný na nošení. Velkou výhodou je jeho snadná údržba i příznivá cena.

 

Kombinace různých materiálů tedy např. Merino/bambus, merino/bavlna/hedvábí a další:

příměs přináší do oblečení další žádané vlastnosti, nebo naopak potlačující ty nežádoucí. Kombinace merina s bambusem je například jemnější, než samotné merino, ale snadněji nasákne potem. Vždy záleží na poměru jednotlivých složek.

 

A jaký je závěr?

 

Pokud si můžete dovolit jediný kousek funkčního oblečení, zvolte body z merina s hedvábím a využívejte ho naplno. Rozdíl oproti běžnému oblečení je tu nejvíce hmatatelný. Pokud si můžete dovolit dopřát vašemu dítěti trochu víc, jednotlivé materiály kombinujte.

 

Na hlavičku kšiltovku z bambusu, nebo outlastu. Body merino/hedvábí, nebo čisté merino. Legínky bambus, nebo outlast. Sami zjistíte, co Vám a vašim nejmenším vyhovuje. Hlavní je, abyste se v oblečení cítili dobře. V případě dotazů jsme vám k dipozici:

 

Na e-mailu obchod@minimol.cz

Na Facebooku @minimol.cz

Na telefonu 724 238 334

 

Nebojte se zeptat :-) Jsme experti na funkční oblékání dětí s nejširším sortimentem na trhu. Jsme tu pro vás.

Návrh bez názvu (2)